Annons

Annons

Två svenska lag på plats för den årliga U20-landskampen i Oderzo

Oderzo23

Nu på lördag, den 16 september, avgörs Trofeo Opitergium, en årlig löpartävling i italienska Oderzo. På plats finns två U20-lag från Svenska löpartalanger som ska representera Sverige. "Det känns som att vi har ett riktigt starkt lag", säger Saga Provci.

I italienska Oderzo befinner sig just nu två U20-lag som ska tävla för Sverige i Trofeo Opitergium där de ställs mot tio andra europeiska lag. Sveriges lag är en del i satsningen Svenska löpartalanger och tanken är att de aktiva ska få erfarenhet av att tävla internationellt och dessutom knyta kontakter med andra löpare i Europa.

Lagen består av fem pojkar och fem flickor och de tre i varje lag som kommer snabbast i mål räknas med i lagtävlingen. Loppet är 10 kilometer långt för pojkarna och 5 kilometer för flickorna och går på en rundbana i Oderzo. Alla löpare tävlar även individuellt. 

– Jag valde att åka med i år igen var för att jag tyckte det var väldigt roligt förra året samt en mycket fint arrangerad tävling. För min del är det även bra att se hur väl jag kan prestera på en något längre sträcka, 5 kilometer, något som vi sen kan ta med oss in i grundträningen och bygga vidare ifrån, säger Saga Provci som var med förra året och som är mest van att tävla på medeldistans. 

Tidigare har Sverige haft stor framgång i Oderzo, så sent som 2021 vann pojklaget och flicklaget tog hem en andraplats. Även 2022 gick det bra, och flicklaget kom fyra och pojklaget femma. Hur det går i år går naturligtvis inte att säga på förhand, men det är starka svenska lag på plats.

– Mina förväntningar på loppet ur ett individuellt perspektiv ser jag som rätt öppna. Det är svårt att säga exakt var jag står på en sådan sträcka men jag kommer springa så snabbt jag kan och vill givetvis ta bästa möjliga placering. För laget tror jag det kan gå väldigt bra, det känns som vi har ett riktigt starkt lag! Så vi ska fajtas om bästa möjliga placering där med, säger Saga Provci.

Hon fortsätter:

– Det är alltid kul att springa i lag, man ger inte bara allt för sin egen skull utan även för laget. Varje sekund räknas och kan göra skillnad, så det gäller att inte ge upp bara för att man inte har dagen. Och det är extra kul att dela glädjen med fler också.

Johan Wettergren är en av ledarna på plats i Oderzo och han ser fram emot att få testa löparna på lite nya distanser: 

– Resan till Oderzo är en tradition som vi gjort flera år med Svenska löpartalanger. Det uppskattas väldigt mycket av de aktiva, dels att komma iväg och uppleva nya miljöer men även för att prova en distans som man kanske inte springer så ofta. Tävlingen är både individuell och lag och lagtävlingen ger det en extra krydda och knyter ihop gruppen på ett fint sätt. Det är inte bara den relativt långa distansen som kommer att bli en utmaning imorgon utan även värmen. Vi hoppas att de aktiva får en fin upplevelse och kan vi komma hem med en lagmedalj är vi väldigt nöjda, säger han.

Du hittar mer information om tävlingen på loppets hemsida.

Svenska deltagare i 2023 års Trofeo Opitergium

Flickor:

Pojkar:

Ledare:

Johan Wettergren

Matt Kinane

Christin Johansson-Borg

Relaterade nyheter

Wikström Hassan
Magiska maratonlopp av Hassan och Wikström

"Hyggligt." Så sammanfattar Suldan Hassan sin maratondebut i Sevilla som resulterade i ett nytt svenskt rekord, 2:07.36, ett resultat som även är under SOK:s nomineringsgräns till Paris. "Det känns jättekul, men jag vet att det finns mycket mer", säg…

LÄS MER