Annons

Två svenska lag till Oderzo: ”Vi borde kunna nå pallen”

Oderzo

Den första maj avgörs Trofeo Opitergium, en årlig löpartävling för U20 i italienska Oderzo. Precis som förra året representeras Sverige av två lag. ”Vi har ett starkt lag och borde kunna nå pallen i år igen", säger Ebba Broms.

Annons

Den årliga löpartävlingen Trofeo Opitergium i italienska Oderzo brukar gästas av svenska U20-lag och 2024 är inget undantag. Två lag, fyra pojkar och fem flickor, kommer att representera Sverige i tävlingen där unga löpare ställs mot andra löpare från Europa.

Sveriges lag är en del i satsningen Svenska löpartalanger och tanken är att de aktiva ska få erfarenhet av att tävla internationellt och dessutom knyta kontakter med andra löpare i Europa.

Loppet är både en individuell tävling och en lagtävling och de tre snabbaste tiderna för respektive lag räknas med i lagtävlingen. Banan är 10 kilometer för pojkarna och 5 kilometer för flickorna och loppet går på en rundbana.

De svenska lagen brukar prestera mycket bra i Oderzo. År 2021 vann pojklaget och flickorna tog en andraplats, och förra året, när tävlingen gick i september, kom Elsa Sundqvist trea individuellt och flicklaget blev återigen tvåa.

Ebba Broms kom fyra vid förra årets tävling och siktar på att toppa det resultatet i årets tävling:

Annons

– Jag ska åka dit och ge allt jag kan, jag gillar inte att tävla halvdant. Jag hoppas på att kunna toppa förra årets prestation, men vi får se hur långt det räcker, säger hon.

Hon tror även att laget hon tävlar med har goda chanser att även i år komma upp på pallen.

– Det är alltid kul att springa i lag, då har man ju två saker att fokusera på. Dels sin egen prestation och dels hur det går för laget och där är varje placering viktig. Att ta en sjundeplats istället för en tionde kan vara helt avgörande. Alla i laget är lika viktiga. Vi är ett starkt lag som kan springa bra och borde kunna komma på pallen. Dessutom blir det ju en rolig resa med bra sammanhållning, säger Ebba Broms.

Tävlingen ligger tidigt på säsongen och det kan vara svårt att veta exakt hur formen är, säger Ebba, som ser fram emot att få ett kvitto på vinterns träning:

–  Jag har haft en lite krånglig vinter, men det har börjat vända nu så jag är redo att börja tävla. Det ska bli kul att värma upp med ett roadrace innan bantävlingarna drar igång, och se var man ligger.

Annons

"Borde kunna ta en plats på pallen"

Christin Borg åker med till Italien som lagledare och även hon har stora förhoppningar på de svenska löparna:

– Det känns som att vi har bra lag i år igen. Tjejerna blev ju trea förra året och vi borde kunna ta en plats på pallen igen som lag, och eventuellt en individuell pallplats, i alla fall om man ser till Ebbas ambitioner.

Flickornas lopp är som sagt 5 kilometer, en distans som de är relativt vana vid. För pojkarna är det en lite mer ovan distans. 10 kilometer är längre än de brukar springa och därför blir det lite svårare att sia om hur det ska gå.

– Det är en ovanlig distans för den åldersgruppen om de inte springer stadslopp eller trail, vilket flera av dem gör. Jag tycker att vi har fått ihop ett bra lag med löpare som gillar att springa lite längre. Samuel och Emil var ju med även förra året och nu är de ett år äldre, säger Christin.

Annons

Hon betonar även vikten av att det är en landskamp och att det är något speciellt att få dra på sig den blågula landslagsdräkten inför ett lopp.

– Det är väldigt pampigt kring tävlingen, med inmarsch och nationalsånger. Det är viktigt att få den erfarenheten och lära sig att hantera de här situationerna och kunna springa avslappnat.

Svenska deltagare i 2024 års Trofeo Opitergium

Flickor:

Pojkar

Ledare:

  • Christin Borg
  • Patrik Tjärdal
  • Thomas Gjörling, naprapat
Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter