Annons

Annons

U20-VM till Lima och Eugene

Armand Duplantis22 (3) Hayward Field i Eugene, skådeplatsen för VM 2022, ska stå värd för U20-VM 2026.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Det blir långa resor för de svenska juniorer som ska tävla i U20-VM under 2024 och 2026. Båda mästerskapen kommer att gå på andra sidan Atlanten, i Lima och Eugene.

The World Athletics Council har nu beslutat vilka städer som ska få stå värd för U20-VM 2024 och 2026.

I april i år, när den peruanska huvudstaden Lima var klar som arrangör för U20-VM 2024, annonserades att de hoppade av möjligheten att få arrangera mästerskapet på grund av politisk och social osäkerhet i landet plus att Peru drabbats av flera naturkatastrofer på kort tid.

Nu har situationen stabiliserats och WA och det peruanska förbundet känner sig åter redo att välkomna deltagarna till ett U20-VM ändå under nästa år. Och så blir det. Mästerskapet kommer att äga rum i Lima den 26–31 augusti 2024.

2026 är det dags för VM 2022-staden Eugene i Oregon, USA, att stå värd för U20-VM, så klart på samma arena som VM 2022, Hayward Field.

– Kul att det äntligen är bestämt – igen! Som alltid när mästerskap går i en annan världsdel så finns det så klart vissa utmaningar. Jag tänker framförallt den här gången på den långa flygresan, den höga höjden och som varje gång, att få dit stavarna. Jag är dock övertygad om att med god planering och ett grymt team så löser sig allt och det kommer bli ett fantastiskt mästerskap, säger Lisa Hannula Virving, landslagsledare för U20-landslaget.
Hon fortsätter:
– För de aktivas del så kommer det såklart handla om att åka lite tidigare än vanligt inför mästerskapet för att kunna ställa om tidsrytmen i kroppen och vänja sig vid den höga höjden. Hur kvalgränserna kommer se ut är dessvärre inget vi vet i dagsläget.

WA:s president Sebastian Coe säger att de är tacksamma att så många städer är intresserade av att arrangera mästerskap:

– Vi är också väldigt glada över den kvalitet som kandidaterna vi har valt mellan har hållit och vi vill uppmuntra alla som inte blev utvalda idag att fortsätta att hålla kontakten med oss gällande kommande mästerskap, säger han i ett pressmeddelande.

VM I halvmaraton till USA och Danmark

WA Council beslutade även att lägga WA Road Running Championship, alltså VM i halvmaraton, 5 kilometer och 1 mile, i San Diego 2025 och i Köpenhamn 2026. Den 1 oktober i år går mästerskapet i Riga i Lettland.

Läs mer om arrangörsuttagningarna här.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Kajsa Bergqvist24
Nu börjar inomhus-VM: ”Ett taggat gäng”

Glasgow vibrerar av friidrottsyra – på förmiddagen fredagen den 1 mars drar inomhus-VM igång. Och först ut bland svenskarna är mångkamparen Bianca Salming: "Hon kan vara med och fajtas", säger Kajsa Bergqvist.

LÄS MER
Khaddi Sagnia 1
Friidrotts-VM 2027 till Peking

Under onsdagen kom beskedet från World Athletics att VM 2027 kommer att gå i Kinas huvudstad Peking. Precis som på VM 2015 kommer tävlingarna att avgöras i "Fågelboet" som invigdes i samband med OS 2008.

LÄS MER