Annons

Uppsala är nytt hem för PC para

M 5000M PARA 60621 Parafriidrottarna Sebastian Polack, Martin Jansson och Victor Häggh vid SM 2023.

Prestationscentrum para har flyttat söderut, från Bollnäs till Uppsala och startade verksamheten den 1 juni: ”Uppsala ligger perfekt”, säger sportchef Dejan Mirkovic.

Annons

Sedan 1 juni är Uppsala hemstad för prestationscentrum para efter att tidigare ha legat i Bollnäs. Processen har gått snabbt, men känslan är att det har landat helt rätt. I helgen arrangeras virtus-EM för friidrottare med intellektuell funktionsnedsättning i Uppsala, och faktum är att mästerskapet var själva startskottet för det hela.

– Det fanns ingen tanke på att placera PC para i Uppsala innan processen med virtus-EM, men tanken dök upp i arbetet med mästerskapet och jag kontaktade Destination Uppsala som kunde lotsa mig till rätt personer. Det här var strax före jul och i mellandagarna hade vi det första mötet mellan förbundet och kommunen. Snabbt hittade vi formerna kring ett PC para i Uppsala, säger Magnus Malmsborg, arrangemangsansvarig på Svensk Friidrott.

Sportchef på Svensk Friidrott är Dejan Mirkovic och han kallades in för att presentera för Uppsala kommun var ett prestationscentrum innebär. Från den presentationen, i januari, till att det fanns ett avtal gick det bara en månad och den första juni kickade verksamheten igång.

– Att ha ett PC är positivt för kommunen eftersom det är naturligt att vi förlägger aktiviteter och utvecklingsträffar till de orter som vi har samarbeten med, säger han och belyser betydelsen av att ha en stark förening på orten:

– Upsala IF är en fantastisk förening, både som arrangör och på arenan.

Annons

Nu är ju inte tanken att alla svenska parafriidrottare ska flytta till Uppsala och att Uppsala ska bli bäst på para, men effekten av att det finns ett PC lär märkas av, precis som vid alla våra prestationscentrum i landet.

– Uppsala ligger perfekt med närheten till Stockholm, Sollentuna och Arlanda. Det kommer att underlätta för att arrangera mästerskap och tränarkonferenser, säger Dejan Mirkovic.

En av prestationscentrums viktigaste uppgifter är att säkerställa att det finns ett konkurrenskraftigt landslag även om tio år och att eliten ska nå nivå av internationell elit och där kommer landslagsledare Magnus Olsson att spela en viktig roll.

Avtalet med kommunen är på 3 år i taget, och kostnaden för den halvtidstjänst som hör till PC para delas mellan förbundet och kommunen.

Läs mer om våra prestationscentrum här.

Annons

Annons

Relaterade nyheter