Annons

Annons

Välbesökt pressträff inför Finnkampen: ”Det är laget före jaget”

Maja Askag23 (2) Maja Åskag var en av de Finnkampsaktuella svenskarna på pressträffen.

FOTO: FILIP LÖÖV

Dagen före Finnkampen träffade några av de svenska och finska stjärnorna samt förbundskaptenerna media. Det var tydligt att de aktiva såg fram emot en jämn och tuff kamp på Stockholms Stadion.

Finnkampen är verkligen en kamp mellan länderna, där man slåss om placeringar, inte resultat, och där man hejar fram varandra till att samla så mycket pengar som möjligt till laget. Det är inte som vilken landskamp som helst, något Sveriges förbundskapten Kajsa Bergqvist betonade på pressträffen på fredagseftermiddagen.

– Inom idrott och Eurovision tror jag inte att det finns två länder som hatar att förlora mot varandra mer än Sverige och Finland. Det är därför Finnkampen är så speciell. Det är inte som en annan tävling, man tävlar för poäng och för att bli Finnkampssegrare. Det är den största lagtävlingen vi gör under hela året med 110 personer i seniorlaget och 80 i ungdomslaget, så det är 190 aktiva totalt, säger Kajsa Bergqvist, som själv var 16 år när hon deltog i Finnkampen för första gången och i år firar 30 år med tävlingen.

De aktiva betonar just det roliga att tävla för laget, att det inte bara är den individuella prestationen som är viktig. Maja Åskag som ska tävla i både längd och tresteg, säger att man slappnar av lite mer när det inte bara är fokus på det egna resultatet, utan bara placering.

– Det är laget före jaget, det är skönt. Man tävlar för att få så många poäng till laget som möjligt och jag känner att vi har ett riktigt bra lag i år.

William Asker, som tävlar i stavhopp, håller med och säger också att det är roligt att få tävla i lag:

– Man får pusha varandra och skrika på de andra i laget, men jag ser också fram emot att det ska vara riktigt bra tryck på arenan.

William har dessutom en riktig mästare med i sitt stavlag, Armand Duplantis, som han har ställts mot två gånger i sin karriär. Men nu ska de tävla tillsammans, något han ser mycket fram emot.

– Det ska bli en riktigt rolig tävling, att få tävla med Mondo. Jag har tävlat med honom två gånger på lag-SM tidigare och det är alltid kul att tävla samtidigt som han.

Kristiina Mäkelä, som kommer att möta Maja Åskag i trestegstävlingen, säger att en av fördelarna med Finnkampen är att den ligger sent på säsongen och att man därför kan ge allt och sedan heja fram sina medtävlande i laget. Men om det blir hon eller Maja som kommer att ha den bästa helgen i trestegsgropen kan hon inte säga:

– Vi brukar alltid ha riktigt bra tävlingar. Jag har vunnit över henne ett par gånger i år, men nu får vi se vem som blir den segrande tjejen.

Finlands motsvarighet till förbundskapten, Jani Tanskanen, berättar att det här är hans första Finnkamp, men att det finns rejält med erfarenhet i det finska laget att luta sig tillbaka på.

– Vi uppskattar verkligen det här speciella som Finnkampen har. Och det kommer att bli en bra fajt, en jämn fajt och jag önskar båda lagen lycka till.

***

Här hittar du tidsprogram för Finnkampen.

Här kan du se startlistor, med både svenska och finska aktiva, för alla grenar.

 

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter