Annons

Vésteinn slutar som tränare – kaststjärnorna hittar nya upplägg

Vesteinn Hafsteinsson (2)

FOTO: DECA TEXT&BILD

Vésteinn Hafsteinsson avslutar sin tränarkarriär och slutar även på SOK. Efter en fantastisk karriär som kasttränare går han vidare mot nya utmaningar på Island, samtidigt som hans svenska supertrio – Daniel Ståhl, Simon Pettersson och Fanny Roos – hittar nya träningsupplägg.

Annons

På en presskonferens under lördagen meddelar Vésteinn Hafsteinsson att hans engagemang inom svensk friidrott upphör. En 25-årig karriär som kasttränare är över och han lämnar även sin tjänst som High Performance Manager på Sveriges Olympiska Kommitté.

Tillsammans med hustrun Anna flyttar Vésteinn till Island där han har fått ett nytt uppdrag som prestationsdirektör för Islands Idrotts- och Olympiaförbund. 62-åringen har erbjudits ett femårskontrakt och en annan sorts tillvaro.

- Mina aktiva är helt fantastiska och det finns ingen osämja överhuvudtaget bakom beslutet. Men egentligen har det varit på gång ganska länge nu; det är dags att sätta punkt för den här delen av mitt arbetsliv, att prioritera mig själv och familjen, säger Vésteinn.

- Nu dök det här erbjudandet upp och det passar mig precis. Jag kan inte tänka mig ett bättre avslut på min karriär än att ta all kunskap som jag har tillägnat mig under alla år hem till mitt Island.

Vésteinns svenska adepter, världsstjärnorna Daniel Ståhl, Simon Pettersson och Fanny Roos fick beskedet för en vecka sedan och förbundskapten Kajsa Bergqvist informerades strax därefter.

Annons

- Till att börja med vill jag gratulera Vésteinn till ett nytt, spännande uppdrag och jag förstår att han vill sluta cirkeln hemma på Island. Sedan vill jag rikta ett enormt stort tack till honom för allt han gjort för svensk friidrott, säger Kajsa Bergqvist.

"Har varit en otrolig inspiration"

- En del handlar ju om den fantastiska träningsgärning han gjort för Daniel, Simon och Fanny, där han har tagit dem från lovande och hela vägen till den absoluta världseliten. Sedan vill jag lyfta fram vilken oerhört stor betydelse Vésteinn har haft för svensk friidrott i stort och för utvecklingen av svenskt kast. Han har varit en otrolig inspiration för andra kasttränare i Sverige och har alltid varit väldigt öppen och generös och gladeligen delat med sig av sina kunskaper och sin klokskap.

- Givetvis känns det jättetråkigt att vi nu mister Vésteinn och hans kompetens, men tack vare att han varit så generös och alltid har delat med sig så finns ju väldigt mycket kvar här även framåt. Hans legacy lever vidare och mycket av kunskaperna finns nu även hos andra tränare.

- En jätteviktig uppgift blir nu att så snart som möjligt hitta bästa tänkbara lösningar för Daniel, Simon och Fanny och den processen är redan i full gång. Där kommer vi från landslagets sida att göra allt vi kan för att stötta.

Annons

Ståhl: ”Inte ett dugg orolig”

Daniel Ståhl har sina tankar kring nästa steg, men han känner ingen stress eller oro:

- Nej, tvärtom. Nu när det har sjunkit in känns det mer spännande och roligt. Vésteinn har gjort oss till färdigutbildade elitsoldater. Jag vet exakt hur jag ska kasta, vad jag behöver utveckla och vad jag behöver träna. Nu ska jag för första gången ut och leta tränare och jag är inte ett dugg orolig.

Samtidigt berättar Daniel att det tog en stund att ta in tränarens beslut.

- Det är såklart väldigt tråkigt att Vésteinn lämnar, tanken var att vi skulle satsa tillsammans mot OS i Paris. Men samtidigt är det ändå rätt naturligt; han har jobbat med mig i tolv år och nu har han bestämt sig för att flytta hem till Island och börja på ny kula. När han först berättade det blev jag nästan mållös, men ju mer han pratade om det, desto mer solklart kändes det. Det är jättekul för Vésteinn!

Annons

Vad har Vésteinn betytt för dig?

- För mig har han varit nummer ett sedan 1 oktober 2011. Jag har trott på varenda ord han sagt, ända sedan den dagen han sa: "Du kan bli världsmästare och olympisk mästare. Om du tror på mig så blir du det."

- Han är lite speciell ändå, inte någon vanlig ”Svensson-tränare”. Han jobbar dygnet runt och tillsammans har vi i Växjö ändrat inställningen till svenskt kast. Det är otroligt häftigt hur han varit med och byggt upp kastcentrat i Växjö tillsammans med Anders Axlid, Agne Bergvall med flera. Det har varit en fantastisk resa.

Pettersson på väg hemåt

För Simon Petterssons del finns redan ett nytt huvudspår, men de första dagarna efter Vésteinns besked var såklart omtumlande även för Sixarbys stolthet.

Annons

- Vésteinn har varit pelaren i hela min satsning. Vi har kört ihop i tio år nu och det är han som har gett mig möjligheten att utvecklas till den jag är. Jag är oerhört tacksam för allt jag har fått och det är klart, först blev jag väldigt överraskad när han berättade om sitt beslut. Men nu känns det ändå bra och jag är jätteglad för hans skull, säger Simon, som nu ser ut att flytta från Växjö och hem till Uppland.

- Allt talar för att jag rör mig mot Uppland. Det finns inga garantier i livet, men jag tror att jag har ett bra upplägg på gång och det skulle även kunna bli en kick med något nytt.

Roos coachas av Vésteinn under inomhussäsongen

Fanny Roos laddar som bäst för årets första tävling som blir Folksam GP Stockholm Indoor. För hennes del finns en trygghet i att Vésteinn finns vid hennes sida inomhussäsongen ut.

- Jag har haft en väldigt bra utveckling sedan jag började jobba med Vésteinn hösten 2016. Han har lärt mig oerhört mycket och precis som övriga gänget blev jag först ganska chockad när han meddelade att han slutar. Men nu har jag hunnit tänka på det lite och jag förstår honom och tror att det kommer att bli bra.

Annons

- Jag har några idéer som jag kollar och bollar lite. Framtiden känns lite oklar, men jag siktar på att ha ett nytt upplägg på plats i början av mars.

Vésteinn: ”Finns med på ett hörn så länge de önskar”

Vésteinn Hafsteinsson berättar att han självfallet känner ett ansvar för att det ska bli så bra nya lösningar som möjligt för trion. Och processen har startat mycket positivt:

- När jag berättade om min framtid hade jag redan tänkt till kring framtida lösningar för dem. Jag sa att "nu får ni vara chockade en stund, sedan kommer ni till mig och snackar." Nu har jag pratat med alla tre och det visar sig att min idé för var och en av dem nästan var identisk med deras egna idéer.

- Jag finns med på ett hörn så länge de önskar, men min erfarenhet är att det inte brukar behövas så länge. Det här blir en positiv förändring för mig, och det kan faktiskt bli positivt för dem med.

Annons

- Sedan ska man komma ihåg att ingen av de här tre är någon ungdom. De ska inte uppfinna hjulet på nytt, inte ändra särskilt mycket tekniskt under resten av karriären.

Vésteinn Hafsteinsson finns kvar i svensk friidrott ännu en kort tid, men redan nu formulerar han sitt tack och hej på följande vis:

- Jag är evigt tacksam över att jag har fått jobba med dessa tre aktiva och att jag har fått vara med i verksamheten runt prestationscentrum kast. Jag har fått framgångar jag bara hade kunnat drömma om med de här atleterna och jag vill tacka alla inblandade för ett fantastiskt bra samarbete.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Armand Duplantis 5TW 4316 0754 (1)
Tre svenskar till start på Diamond League i Paris

På söndag är det dags för den andra delen av Diamond League-säsongen att dra i gång. I Paris finns tre svenskar på plats och ytterligare tre tävlar i Hengelo på FBK Games. I Sverige pågår Världsungdomsspelen i Göteborg och OCR-SM i sprint i Torshälla…

LÄS MER