Annons
VVM: Ett succéarrangemang med många blågula medaljer
26 AUGUSTI 2024 | 18:07
Veteran-VM i Göteborg 13-25 augusti blev en succé såväl organisatoriskt som idrottsligt med hela 175 svenska medaljer varav 60 guld. Veteranfriidrotten har uppmärksammats i media där även gemenskap i kombination med fysisk aktivitet lyfts fram som något man kan hålla på med hela livet.
Annons
– Göteborg visar återigen att man är en riktig friidrottsstad, precis som VM 1995 och EM 2006, och det har verkligen varit en härlig stämning i staden hela mästerskapet, säger Svenska Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson.
Det var två härliga veckor på huvudarenan Slottsskogsvallen som kompletterades med Björlandavallen på Hisingen och tre tävlingsdagar på Ullevi. 8000 anmälda från 111 nationer gjorde närmare 15000 starter vilket uppmärksammats både i Sverige och internationellt. Den svenska truppen bestod av 1900 aktiva som är den i särklass största under de 49 år som veteran-VM arrangerats. Det blågula laget innehöll såväl erfarna friidrottare som glada debutanter där många uttryckt uppskattning och inspiration att fortsätta.
Härlig stämning med rörelse i fokus
Veteran-VM är ett utmärkt exempel på folkhälsa och hur fysisk aktivitet kan sammanföra människor från hela världen och tävla tillsammans under avslappnade former. När det inte tävlades bildade aktiva en färgglad, landslagsklädd och månghövdad publik som hejade fram och applåderade alla deltagare oavsett ålder och gren vilket bidrog till en härlig stämning.
Gemenskapen, vänligheten och glädjen att umgås var något som verkligen märktes under de två veckorna.
Fyra i medaljligan
Normalt är det omkring 200 svenskar på ett VVM så att det skulle bli fler medaljer nu var väntat, men att facit skulle bli så många som 175 – 60 guld, 47 silver och 68 brons – är inget annat än en succé. Och det blev medalj i alla åldersklasser från 35 till 90 år för både män och kvinnor.
USA blev bästa nation med 246 medaljer varav 110 guld följt av Tyskland, Storbritannien och Sverige på fjärde plats med 175. Totalt sattes 32 svenska rekord varav åtta i stafett medan våra internationella gäster satte 24 världsrekord – 11 för män och 13 för kvinnor.
100-åringen som tog tre guld
Men det som kommer finnas kvar längst i minnet är ändå gemenskapen, vänligheten och glädjen att umgås. Applåder och hejarop till medtävlarna och fotografering tillsammans efteråt. När 100-årige indiern Sriramulu Vallabhajosyulas namn lästes upp inför kulfinalen så applåderade alla oavsett gren på Björlandavallen. Han föddes 1924, samma år som OS gick i Paris, och är fortfarande med när den franska huvudstaden åter var OS-värd. Vallabhajosyulas tog tre guld men missade ett fjärde (bröt 5000 m gång) men konkurrensen var å andra sidan inte så hård.
Sunneborn äldst men bäst
1996 års OS-finalist i längd, Mattias Sunneborn, är en riktig ambassadör för veteranfriidrotten men hade oturen att vara äldst i M50-klassen. Det hindrade honom inte från att under två hektiska veckor ta medalj i samtliga fyra individuella grenar han ställde upp i – brons på 400 m, silver på 400 m häck och längd samt guld i tresteg.
– Konkurrensen har aldrig varit så här hög på ett mästerskap och det gäller både män och kvinnor i alla klasser och grenar. För egen del har det gått helt enligt plan och jag har egentligen överträffat mina egna förväntningar, säger Mattias som också ingick i silverlaget på 4x400 m och var fyra på 4x100 m.
Ordförande Karin tävlade på hemmaplan
En som lagt ner mycket arbete inför och under mästerskapet är Karin Schön som är ordförande i Svenska Friidrottsförbundets veterankommitté. Hon bor i Göteborg och har sedan tidigare flera internationella mästerskapsmedaljer och tävlade nu i VVM på hemmaplan med sjundeplatser på 5000 m och 10 km väg samt en fjärdeplats på 4x400 m.
– Jag hade medaljchans på 10 km men förberedelserna har väl inte varit optimala. Det har varit mycket jobb men väldigt roligt. Det var lite skakigt i mars då det inte kommit in så många anmälningar men sedan exploderade det i maj, säger Karin.
– Sista två veckorna i maj innan anmälningstiden gick ut var det mycket jobb med att verifiera anmälningar. Några veckor senare blev det intensivt igen när landslagslinnena tog slut och vi fick göra fler. Annars minns jag när Ingemar Stenmark hoppade stav. Det var så mycket publik, bra stämning och en på alla sätt lyckad dag.
”Många nya vill börja träna friidrott”
– Jag har fått glada meddelanden från många som skriver att VVM är det roligaste de varit med om och det är också flera som redan nu vill anmäla sig till veteran-EM på Madeira i oktober nästa år. Min förening IF Kville har också fått flera förfrågningar från äldre som vill börja träna veteranfriidrott vilket är väldigt kul.
– Jag må som långdistanslöpare vara part i målet men långloppen i Slottsskogen var väldigt roliga. Välarrangerade, en bra bana och många svenska medaljer.
Stenmark och idrottsministern tävlade
Dubble OS-guldmedaljören och femfaldige världsmästaren i slalom, Ingemar Stenmark, 68, började träna stav hösten 2023 och gjorde i Göteborg mästerskapsdebut. När han hoppade final i M65 på måndagseftermiddagen den 19 augusti var det fullt på Slottsskogsvallens huvudläktare – 4000 åskådare. Ingemar imponerade genom att klara 3.00 i andra försöket vilket räckte till tionde plats bara 15 centimeter från brons. En fantastisk prestation av en fantastisk idrottsman.
En som lever som han lär är vår social- och idrottsminister Jakob Forssmed som höll löftet och sprang 1500 m i M45 på Björlandavallen. Detta i regn och rusk i samma försöksheat som förre landslagslöparen Rickard Pell.
Både Ingemar och Jakob gjorde fin reklam för veteranfriidrotten vilket uppmärksammades i media. De satte folkhälsan i centrum och visade verkligen glädjen i att tävla.
Annons
Annons
Relaterade nyheter
Svensk Friidrott förlänger avtalet med förbundskapten Kajsa Bergqvist med ytterligare fyra år. ”Jag känner mig otroligt peppad och sugen på att bygga vidare på det vi har påbörjat”, säger Kajsa.
LÄS MERCarolina Wikström och Ebba Tulu Chala fick kliva överst på pallen när Lidingöloppets 60:e upplaga avgjordes i strålande solsken. "Jag trodde aldrig att det skulle gå så här bra", säger Carolina, som satte nytt banrekord med 1:51:36.
LÄS MER