Annons

Annons

William Asker inför U20-EM: ”Jag siktar på medalj”

William Asker (2) William Asker tillhör förhandsfavoriterna i stav inför U20-EM.

På måndag drar U20-EM från Jerusalem i gång. I den svenska truppen finns både aktiva med tidigare juniormeriter och mästerskapsdebutanter. Precis som under U23-EM ser Sverige på förhand ut att ha en handfull medaljchanser där stavhopparen William Asker tillhör en av de som reser till Israel med förhoppningar om en medalj.

U20-EM i sin nuvarande form har funnits sedan 1970, mellan 1964 och 1968 gick tävlingen under namnet ”European Junior Games”. Sverige har historiskt vunnit 24 guld, 20 silver och 24 brons vilket placerar oss på 14:e plats i den totala medaljligan, placeringen bakom Finland. För två år sedan blev det fem medaljer när mästerskapet avgjordes i Tallinn, Moa Granat som då tog silver på 400 meter häck finns med i årets trupp.

Flera aktiva i den 47 personer stora truppen tävlade på SM i Söderhamn den gångna helgen. Moa Granat, Melwin Lycke Holm och William Asker vann alla SM-guld i sina respektive grenar och tillhör medaljfavoriterna i Jerusalem. Moa är rankad trea på 400 meter häck inför tävlingarna vilket även gäller för Melwin i höjd. William har det sjätte bästa årsbästat med 5.36 i stav där Linus Jönsson med sina 5.40 är rankad precis framför honom på en femte plats.

– Det ska bli väldigt kul med U20-EM, jag är lite nervös men framför allt ska jag ha roligt. Jag siktar på medalj och att hoppa så högt jag kan, sa William Asker efter sitt SM-guld i Söderhamn.

Isak Hughes toppar statistiken på 100 meter tillsammans med fransmannen Jeff Erius efter sina 10.24 i semifinalen på SM. Emma Sralla tog för ett år sedan guld på U20-VM i Colombia, i år har hon satt svenskt juniorrekord i diskus med 59.71 och är med det överlägsen statistiketta inför U20-EM. Emma har dock haft besvär med en fot den senaste tiden och avstod SM i Söderhamn.

Jonathan Grahn väljer att ställa upp på 3000 och 5000 meter i Jerusalem efter att ha satt svenskt juniorrekord på 1500 meter under SM med 3:37.06. Jonathan borde ha goda chanser till framskjutna placeringar på båda distanserna. Kan William Trulsson hitta tillbaka till fjolårets form på 200 meter tillhör han en av förhandsfavoriterna på distansen. Samma sak gäller för Leo Zikovic i kula som hittills haft en något tyngre utomhussäsong.

Ayla Hallberg Hossain har fina minnen från Jerusalem där hon för ett år sedan tog guld i längd på U18-EM. 16-åriga Ayla har inte kommit upp i samma längder under 2023 men borde ändå ha chans på en finalplats.

Fler som enligt statistiken har chans på en placering bland de åtta bästa är Elsa Sundqvist på 3000 meter, Ebba Broms på 5000 meter, Ebba Cronholm på 3000 meter hinder och Kajsa Roth i stav.

Elvira Tanderud som ådrog sig en skada under Lag-EM i Polen har tyvärr tvingats lämna återbud till mästerskapet.

Läs vår guide till U20-EM här.

Se hela den svenska truppen.

Se de fullständiga startlistorna här.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

IVM 2024 Sajt
Truppen till inomhus-VM presenterad: "En stark trupp"

Nu är den svenska truppen till inomhus-VM i Glasgow klar. Totalt räknar förbundskapten Kajsa Bergqvist med elva aktiva, fem kvinnor och sex män. "Det är en stark trupp med flera aktiva som kan vara med och slåss om de främsta placeringarna", säger Ka…

LÄS MER
Friidrottskanalen (1)
Friidrottskanalen öppnar för säsongen 2024

I samband med att inomhussäsongen dragit igång på allvar rullar även Friidrottskanalens sändningar från tävlingarna igång. Här hittar du aktuella sändningar för den närmsta tiden.

LÄS MER