Annons

Ytterligare fem friidrottare klara för OS i Paris: ”Känns sagolikt”

Thea Lofman24 Thea Löfman är en av fem nya friidrottare som är klara för OS.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Sveriges olympiska kommitté har tagit ut ytterligare fem friidrottare som ska få försvara de blågula färgerna i Paris i augusti. Det handlar om tre kvinnliga kastare, en manlig sprinter och en manlig häcklöpare. ”Jag ska koppla på min största vinnarskalle”, säger OS-klara släggkastaren Thea Löfman.

Annons

Friidrotts-EM är till ända och nu kan ytterligare fem friidrottare kvittera ut varsin OS-biljett.

– Friidrott har hittills 15 idrottare med i OS-truppen. Här finns både etablerade medaljhopp och flera intressanta framtidsnamn som gör sitt första OS, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo. 

Först ut är diskusstjärnan Vanessa Kamga från Hässelby som visat mycket god form under våren där hon flera gånger har satt nytt personligt rekord. Som allra längst har det blivit 62.54, men ett bortdömt dunderkast på 62.71 i Rom visar att hon har ännu mer att ge.

– Jag är grymt stolt över mig själv. Jag började med friidrott som 17-åring och att idag som 25-åring få en OS-biljett visar verkligen på hur stark jag varit och att jag alltid kört på och vågat tro på min egna förmåga, säger Vanessa Kamga.

För Vanessa väntar Bottnarydskastet under midsommarhelgen, vilket följs upp med SM veckan efter. Sedan är det en månad kvar till OS.

Annons

– Jag älskar att tävla och vill tävla mot de bästa, så jag förväntar mig en grymt rolig tävling mot många tjejer med hög kaliber!

"Jag har inte tagit in det än"

Och när vi ändå är inne på kasttjejer som visat en uppåtgående form under våren går vi över till Malmö AI:s släggkastare Thea Löfman.

Hon är redan nu bäst någonsin i Sverige efter att ha slagit svenskt rekord, inte en utan två gånger under våren, senast i tyska Halle där hon och Spårvägens Rebecka Hallerth växelkastade om att få inneha rekordet. Nu väntar alltså OS i augusti.

– Jag har nog inte tagit in det än, och det kommer nog att ta ett tag. Jag har drömt om att få vara med på OS i hela mitt liv och att det redan in år blir verklighet känns helt sagolikt, säger en lycklig Thea och fortsätter:

Annons

– Jag hoppas samla på mig nya erfarenheter för att utvecklas ännu mer och så klart prestera så bra som jag bara kan. Jag ska koppla på min största vinnarskalle.

Thea Löfman tas ut på framtidskriteriet, vilket innebär att SOK anser henne vara ett stort framtidslöfte inför kommande olympiska spel.

Förhoppningar om final

Om du trodde att det var slut med kasttjejer som är klara för Paris trodde du fel. Kulstötaren Axelina Johansson från Hässelby har tävlat i USA under våren och tog så sent som förra veckan hem en pallplats på universitetsmästerskapen. Hon har ett årsbästa på 18.82, fem centimeter längre än guldresultatet på EM, och visar så vass form att SOK ger henne en plats till OS i Paris på framtidskriteriet. Även för henne är OS en barndomsdröm:

– Det känns helt otroligt! Jag har förhoppningar om att gå till final och sedan vill jag bara försöka njuta och ha roligt, säger hon.

Annons

Axelina kommer att tävla i Sverige, på SM och Folksam GP i Karlstad, innan hon åker tillbaka till USA för de sista förberedelserna inför Paris.

"Maxa prestationen"

Även 400 meter häck-löparen Oskar Edlund tävlade i universitetsmästerskapen i USA och under förstarundan i slutet av maj sprang han in på 48.70, en tid under SOK:s nomineringsgräns till OS i Paris. Och nu är det alltså klart att 21-åringen från Täby IS fått en plats i OS-truppen. Oskar säger att han ser fram emot att få ställas mot de bästa idrottarna i världen:

– Förväntningarna är självklart att göra mitt livs dittills bästa prestation och förhoppningsvis tar det mig långt.

Han fortsätter:

Annons

– Nu har jag precis kommit hem till Sverige från USA så först och främst ska jag njuta av att vara hemma, men nu drar också förberedelserna igång för att maxa prestationen i Paris.

Vill slåss om finalplats

Sveriges sprintkung Henrik Larsson från IF Göta Karlstad tas även han ut på framtidskriteriet. Efter att ha blivit fyra på EM på 100 meter och dessutom under våren slagit svenskt rekord på distansen med tiden 10.08 har han bevisat att han har i Paris att göra.

– Att få veta att jag kommer att springa på OS känns helt otroligt. Det är en dröm som jag haft sedan barnsben som går i uppfyllelse. Mina förväntningar är att jag ska vara i mitt livs form och vara i så pass bra slag att jag ska kunna slåss om en finalplats, säger han.

Under sommaren kommer Henrik att träna på och tävla som vanligt, härnäst i Åbo redan nu på tisdag, och i slutet på juli blir det precamp i Spanien.

Annons

– Sedan bär det av till Paris!

***

OS i Paris invigs 26 juli och friidrottstävlingarna börjar den 1 augusti. Läs allt om de olympiska spelen i Paris på hemsidan.

Här hittar du de svenska friidrottare som hittills tagits ut till OS i Paris.

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Armand Duplantis 4052
Då tävlar svenskarna – din guide till OS i Paris

Friidrottstävlingarna på OS i Paris pågår mellan 1 och 11 augusti, men hur ska man kunna hålla koll på när alla svenskar tävlar? Här får du hjälp att ha full kontroll på OS i form av Svensk Friidrotts guide till mästerskapet.

LÄS MER
David Frykholm (1)
Här är truppen till U18-EM: ”Bubblar av talang”

Nästa vecka är det dags för U18-EM i slovakiska Banská Bystrica. Nu har landslagsledare David Frykholm presenterat truppen som innehåller 47 aktiva. ”Vi ska ha en riktigt rolig vecka i Slovakien”, säger David.

LÄS MER