Annons

Annons

Ytterligare fem svenska juniorer vidare i U20-EM

Nora Lindahl23 Nora Lindahl blixtrade till på 200 meter.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Fem svenskar tog sig vidare från tisdagens försökspass på U20-EM. Bland annat fick vi se en blixtrande snabb Nora Lindahl på 200 meter och en lugnt övertygande Moa Granat på 400 meter häck.

Under tisdagens förmiddagspass på U20-EM i Jerusalem fick vi se fem svenskar ta sig vidare från sina kval och försök.

Nora Lindahl slog till med ett nytt personligt rekord redan i försöksheatet på 200 meter. Hon sprang in som klar segrare på 23.35 och tog sig enkelt vidare till finalen som går på onsdagskvällen. Tiden ger henne dessutom en tredjeplats på årsbästalistan i Sverige efter Julia Henriksson och Elvira Tanderud och en delad tredjeplats i Sverige genom tiderna för F19.

– Så skönt! Så varmt! Så glad! summerade Nora själv sin prestation efter loppet.

När det var dags för männen att springa försök på 200 meter hade vi två svenskar till start, Alexander Oliver och William Trulsson.

Tyvärr hade William Trulsson för bråttom ut ur blocken och blev diskvalificerad för tjuvstart. Ingen final för honom, dessvärre. Hans årsbästa på 21.27 är två tiondelar under den tid som krävdes för final, så han hade annars haft en god chans att ta sig vidare. Inte heller Alexander Oliver lyckades ta sig till final. Hans tid 23.73 räckte inte till.

Moa Granat övertygade

Moa Granat, som är svensk mästare på 400 meter häck, övertygade i sitt försöksheat på distansen. Hon låg i tät från start till mål och kunde dessutom utöka sin ledning i loppets andra hälft och flöt ifrån sina konkurrenter på upploppet. Segertiden 57.79, var den näst snabbaste i de fyra försöksheaten.

Elenie Carlsson var två tiondelar från att ta sig vidare, men får nöja sig med ett nytt pers på 1:00.33. Inte heller Tilde Bjerager lyckades ta sig vidare. Hennes tid blev 1:02.01.

Dubbla svenskar till stavfinal

Kajsa Roth och Sara Winberg lyckades båda ta sig vidare till stavfinalen efter att ha klarat 4.00 meter. Sara klarade sig vidare med bara en rivning medan Kajsa hade en lite trassligare väg till finalen med dubbla rivningar på både 3.60 och 3.90. 4.00 klarade hon dock i det första försöket.

– Jag gjorde nog alla nervösa, inklusive mig själv, men det gick bra till slut. Nu skiter vi i det där, jag är i final, skrattade en lättad Kajsa Roth efter tävlingen.

I männens kula kvalade Leo Zikovic, ett kval som slutade med en bästastöt på 18.33 och en plats i finalen. Finalen kan ni följa klockan 09.00, onsdag morgon.

Linnea Svanhall tävlade vidare i sjukampen. I längdtävlingen lyckades hon bara få ett godkänt hopp och det mätte 5.23 meter. Det gav henne totalt en 15:e plats inför spjuttävlingen med 3846 poäng. Spjuttävlingen och resultatet 36.28 tog henne upp till en 14:e plats inför det avslutande 800-metersloppet i kväll.

Inga svenskar till final på männens 3000 meter hinder

Morgonen inleddes med försök på 3000 meter hinder för män och där hade vi Markus Andersson och Samuel Berhane på startlinjen i varsitt försöksheat. Markus kom lite efter täten i loppets slutskede och kunde inte vara med och slåss om finalplatserna. Han kom i mål på 9:21.26, på en tiondeplats i sitt heat.

Inte heller Samuel Berhane lyckades ta sig vidare. Hans lopp slutade dessvärre i förtid efter att det blivit trångt och stökigt över några hinder och Samuel ramlade och fick lov att bryta.  

Adam Hellbom, som så sent som igår kväll kvalade i diskus, var på plats på arenan tidigt på tisdagsmorgonen för att kvala i slägga. Det blev ingen diskusfinal för Adam, och tyvärr inte heller någon final i slägga. Hans längsta kast mätte 65.25, nästan tre meter kortare än hans pers på 68.10 från Bottnaryd tidigare i somras, och det var även nästan tre meter från det som krävdes för en finalplats.

***

Här hittar du guiden till U20-EM där alla information du behöver finns. 

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

IVM 2024 Sajt
Truppen till inomhus-VM presenterad: "En stark trupp"

Nu är den svenska truppen till inomhus-VM i Glasgow klar. Totalt räknar förbundskapten Kajsa Bergqvist med elva aktiva, fem kvinnor och sex män. "Det är en stark trupp med flera aktiva som kan vara med och slåss om de främsta placeringarna", säger Ka…

LÄS MER
Friidrottskanalen (1)
Friidrottskanalen öppnar för säsongen 2024

I samband med att inomhussäsongen dragit igång på allvar rullar även Friidrottskanalens sändningar från tävlingarna igång. Här hittar du aktuella sändningar för den närmsta tiden.

LÄS MER