Annons

Annons

 

Vad betalar man egentligen för? Vi betalar ju redan en sanktionsavgift?

Den administrativa avgiften till World Athletics betalar arrangören för rätten att leverera resultat till WA som blir giltiga för internationell statistik, världsranking och kval till internationella mästerskap.

En sanktionsansökan är något annat, nämligen en avsiktsförklaring från en förening som vill arrangera en regelrätt tävling. Beroende på vilken typ av tävling det är söks sanktion hos distriktsförbund, nationsförbund, European Athletics eller World Athletics.

Vad är bakgrunden till att de här nya villkoren införs?

Det har förekommit fusk med resultatrapportering i sju av World Athletics medlemsländer och därför inför WA nya krav på resultat som ska vara underlag för kval till internationella mästerskap, världsranking och internationell statistik. De nya kraven ska därmed säkra kvalitetskontroll, planering och förutsägbarhet.

Ställs det mer krav på arrangemangen utöver att registrera sig i World Athletics Global Calendar om man vill ha den här statusen?

För arenatävlingar ställs inga andra krav än de som ska vara uppfyllda för att få en godkänd sanktion av SFIF.  

För lopp på standarddistanser på väg (5km, 10km, halvmarathon och marathon) måste bansträckningen vara kontrollmätt av en internationellt certifierad banmätare för att loppet ska kunna bli World Rankings Competition.

Hur kan aktiva och tränare se vilka tävlingar som är med i World Athletics Global Calendar?

Tävlingar med WRC-status visas i World Athletics tävlingskalender https://worldathletics.org/competition/calendar-results? senast 60 dagar före tävlingen.

Kommer alla officiella, nationella, mästerskap ha den här statusen, till exempel SM?

Ja. SFIF ansvarar för att ansöka om WRC-status på alla de nationella tävlingarna.