Annons

Annons

Resultat från Mästerskapsstandaren från 2003 och framåt finns i Resultatbilagan på friidrottsstatistik.se – längst ner i mittspalten -> friidrottsstatistik.se

Mästerskapsstandaren instiftades 1910 (män) respektive 1960 (kvinnor) och är lagpris till bästa SM-föreningar för seniorer. Genom åren har formen och kriterierna varierat.

Fram t o m 2017 var modellen huvudsakligen att man räknade poäng enligt 7-5-4-3-2-1 för de sex främsta i samtliga senior-SM-grenar utomhus. Under ett par år gick dock standaren till vinnarna av Lag-SM-finalerna innan man återgick till den tidigare modellen fast med Lag-SM inkluderat (med dubbla poäng).

Så fungerar standaren nu

2018 beslutades att knyta standaren till Friidrotts-SM och till de grenar som genomförs under det mästerskapet. Samtidigt utökades antalet poänggivande placeringar från topp-6 till topp-8 med skalan 9-7-6-5-4-3-2-1. 

  • Poäng utdelas endast efter officiella placeringar och sådana förutsätter att man deltagit i grenens final och där uppnått ett giltigt resultat.
  • Vinnarna för män resp kvinnor kan alltså numera betecknas som ”Årets bästa klubb på Friidrotts-SM”.

Anm: Samtidigt med det att standaren gjordes om 2018 infördes SM-pokalen som omfattar samtliga SM-tävlingar utomhus och inomhus för inte bara seniorer utan också juniorer och ungdomar.