Hem / Tävling / Resultat & statistik / Resultatrapportering långlopp

Resultatrapportering långlopp

Svensk Friidrotts resultat- och statistiksystem togs i bruk i juni 2020 och sedan dess är det viktigt att alla resultatlistor har ett strukturerat format och innehåller all nödvändig information. Detta för att resultaten ska kunna läsas in i databasen på friidrottsstatistik.se och paras ihop med rätt person. Detta gäller oavsett om tidtagningsprogram eller Excel-mallen används.

Rapporteras in ska alla resultatlistor från lopp som har central eller lokal (distrikt) sanktion och arrangeras av förening som är medlem i Svenska Friidrottsförbundet. Detta gäller alla långlopp oavsett om det handlar om väg, terräng, trail, ultra, OCR etc.

Sidhuvudet ska innehålla namn på loppet, distans(er), ort, datum, arrangörsförening, kontaktperson samt dennes mejladress. För väglopp på standarddistanser som 5 km, 10 km, halvmaraton, maraton och 100 km även namn på förbundsbanmätaren och datum när banan mättes.

Mer att tänka på
• Män och kvinnor ställs upp var för sig även om de sprang tillsammans.

• Resultatlistan ska innehålla placering, förnamn, efternamn, födelseår (två siffror), förening/ort samt bruttotid (tidtagning från startskottet, s k gun time).

• Det är arrangörens ansvar att se till att de som anmäler sig till loppet fyller i födelseår (eller ännu bättre födelsedatum) samt förening eller ort.

• Tidtagning görs till närmast högre (sämre) sekund och publiceras i hela sekunder.

• I tävlingsklass ska bruttotider publiceras (tidtagning startad på startskottet). Men nettotider (tagna med chip när löparen passerar startlinjen) är en service som med fördel också kan tillhandahållas. Det bästa är om resultatlistan innehåller både brutto och nettotider.

• Loppet ska vara sanktionerat, mätning av banan görs före tävlingen och av förbundsbanmätare om det handlar om officiella distanser som 5 km, 10 km, halvmaraton, maraton, 100 km, 6 timmar, 12 timmar eller 24 timmar (s k statistikdistanser). Alla startande och icke fullföljande ska vara med i resultatlistan, däremot inte icke startande.

Sedan 1 maj 2020 gäller nya regler för barn: Inga resultat i klassen 11 år eller yngre ska publiceras på Internet. Men resultaten ska för mängdstatistikens skull rapporteras till SFIF tillsammans med övriga resultat. Notera att om en 11-åring eller yngre tävlar i ungdomsklass (12–17 år) eller äldre så ska resultaten publiceras och skickas in.

Resultatfilen skickas in i CSV-, XML- eller JSON-format (eller Excel-mallen om det är väldigt få startande) och mejlas till This is a mailto link. Vänta gärna 2-3 dagar innan resultatfilen mejlas in så att eventuella rättelser eller kompletteringar hinner göras. Viktigt att det t ex inte står "Efternamäld" i namnkolumnen. Om fel upptäcks efter att listan skickats in till SFIF så mejla rättelse.

Det är enbart resultatlistor från lopp som är sanktionerade av Svensk Friidrott som ska skickas in och endast när arrangörföreningen är medlem i SFIF. Att resultatlistor skickas in i tid är viktigt för att vi bl a ska kunna tillhandahålla aktuell statistik på klubb-, distrikts- och riksnivå och aktuella svenska rekordlistor för seniorer, juniorer och veteraner.

Nyhetsnotis om resultatrapportering för långlopp

Frågor?
This is a mailto link

Tävlingsrapportering för arenatävlingar