Annons

Annons

Andra silvret på U23-EM till Maja Åskag: ”Det känns stort”

ÅSKAG Maja 0070 Andra silvret för Maja Åskag under U23-EM.

I fredags tog Maja Åskag silver i tresteg på U23-EM. Tillsammans med Tilde Johansson var hon i länghoppsfinal under avslutningsdagen. Precis som i tresteget lyckades Maja ta hand om silvermedaljen, den här gången bakom Larissa Iapichina från Italien.

Larissa Iapichina punkterade tävlingen redan i första omgången med ett hopp på 6.93, det längsta i Europa i år. Maja Åskag inledde tävlingen med 6.41 och ökade sedan till 6.63 i andra omgången. Svenskan låg då på andraplatsen men Tessy Ebosele hoppade även hon 6.63 i den femte omgången. Maja låg fortfarande före spanjorskan då hennes näst längsta hopp var 6.59 mot Eboseles 6.57.

I den sista omgången ökade Maja med en decimeter till 6.73 och säkrade silvret. Iapichino gjorde två hopp i tävlingen och stod sedan över, Ebosele tog bronset på 6.63.

Tilde Johansson gjorde säsongens bästa tävling och tangerade sitt årsbästa med 6.56. I den jämna finalen räckte hennes hopp till en femteplats, samma längd som fyran Maria Vicente. Upp till bronset fattades sju centimeter för Tilde.

– Känslan i dag var bättre än förväntat, det är svårt att veta när man tävlat så många dagar i följd. Mitt mål var att ta medalj i både längd och tresteg vilket jag lyckades med. Det känns stort, säger Maja Åskag.

Wilma Nielsen slutade åtta i finalen på 1500 meter med det nya personliga rekordet 4:12.15. Farten i loppet var hög från start och de båda irländskorna Sophie Sarah Healy drog var starkast på slutet och kunde ordna en dubbelseger till Irland. Segertiden skrevs till 4:07.18 för O’Sullivan för Healy som tog silvret på 4:07.36. Bronset till brittiskan Shannon Flockhart på nya personliga rekordet 4:08.37.

– Jag är nöjd, mitt mål var antigen en bra placering eller att slå pers. Det gick snabbt och jag låg lite långt bak när rycket kom men jag är nöjd med att sätta pers, säger Wilma Nielsen.

Elliot Duvert fortsatte den andra dagen av tiokampen och inledde med 15.33 på 110 meter häck. I diskus var han med 39.25 en meter från det personliga rekordet. I stavhoppet som är en av Elliots starkaste grenar klarade han 4.80 innan han kastade 49.58 i spjut, knappt en meter bakom sitt pers.

På avslutande 1500 meter sprang Elliot in på 4:33.38, en sänkning av det personliga rekordet med en och en halv sekund. Totalt slutade det med en elfte plats på 7522 poäng, i topp blev det dubbelt norskt genom Markus Rooth och Sander Skotheim.

Rooths segerresultat 8606 var mästerskapsrekord och norskt rekord. Skotheim jagade sin landsman på 1500 meter och tog in många poäng genom att springa på 4:16.60. Hans poängsumma skrevs till 8561 som silvermedaljör. Trea blev Sven Roosen från Nederländerna på 8128 poäng.

Se alla resultat från U23-EM här.

Läs vår guide till U23-EM.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Kajsa Bergqvist24
Nu börjar inomhus-VM: ”Ett taggat gäng”

Glasgow vibrerar av friidrottsyra – på förmiddagen fredagen den 1 mars drar inomhus-VM igång. Och först ut bland svenskarna är mångkamparen Bianca Salming: "Hon kan vara med och fajtas", säger Kajsa Bergqvist.

LÄS MER
Khaddi Sagnia 1
Friidrotts-VM 2027 till Peking

Under onsdagen kom beskedet från World Athletics att VM 2027 kommer att gå i Kinas huvudstad Peking. Precis som på VM 2015 kommer tävlingarna att avgöras i "Fågelboet" som invigdes i samband med OS 2008.

LÄS MER