Annons

Annons

Andreas Almgren missar final på 5000 med en hårsmån: "Besviken"

Andreas Almgren23 (1) Andreas Almgren var två hundradelar från en finalplats

FOTO: DECA TEXT&BILD

Det blev en oerhört tajt uppgörelse om finalplatserna på 5000 meter i det första heatet som slutade med en snöplig niondeplats för Andreas Almgren: "Jag gör några taktiska fel." Inte heller Emil Danielsson lyckades ta sig vidare till final.

Det avr tuffa premisser för att gå vidare till final på 5000 meter under VM i Budapest. Det gällde att vara topp åtta, annars gick man inte vidare. Inga ytterligare tider kom med till final.

Andreas Almgren sprang i det första försöksheatet och inledde loppet intill sargen mitt i fältet. Som så ofta på mästerskap inleddes loppet i ett riktigt långsamt tempo och fältet höll sig i princip oförändrat tills det var fem varv kvar då farten började skruvas upp successivt.

Det blev lite trångt kring Andreas och med fyra varv kvar gick han ut från sargen och plockade samtidigt några placeringar.

Även med två varv kvar var det ett relativt samlat fält med endast ett par löpare som tappat och som dessutom hamnade i en situation där en löpare föll.

Andreas avancerade i fältet med 600 meter kvar och kom in på sista varvet som femma. Tyvärr hade han inte tillräckligt med kraft kvar på upploppet i den tryckande värmen och han gick i mål som nia efter en stenhård strid över mållinjen. Andreas tid blev 13:36.57, två hundradelar från en finalplats.

– Det är en besvikelse, jag gör mycket rätt i början och sedan några taktiska fel i slutet och det är väl där de två hundradelarna ligger. Just nu är man bara väldigt bitter, säger Andreas efter målgång.

Han säger att han borde ha avvaktat intill sargen mycket längre. Han kände att han blev lite stressad när det började gå fort och försökte skaffa sig en position.

– Jag skulle ha tagit det lite chill och plockat på de sista två varven i stället. Det är här orutinen skiner igenom, jag har ju aldrig sprungit den här typen av försöksheat förut så man är lite osäker på  hur kroppen svarar med den känslan man har. Även om man är lite trött har man ju mycket krafter kvar när det har gått så långsamt så hade jag bara tagit det lugnt lite längre hade jag förmodligen haft så mycket krafter kvar att jag hade kunnat kicka sista två hundra också, men nu håller inte kroppen för det helt enkelt, säger han efterr loppet.

"Ingen bra dag idag"

Emil Danielsson, som sprang i heat två, inledde som Andreas Almgren och låg länge i mitten på klungan intill sargen. Även hans heat inleddes i sakta mak, men även här skruvades farten så småningom upp. Med tre varv kvar halkade Emil Danielsson ner lite i fältet och med två varv kvar gick han ut som fyra från slutet. Sedan gick tåget när täten drog iväg och lämnade utspridda löpare bakom sig.

Emil Danielsson kom till slut i mål som artonde man på 13:54.35.

– Jag är besviken, både på känslan och insatsen, det var ingen bra dag idag. Tidigt i loppet var det taktiken jag inte riktigt höll. Jag la alldeles för mycket energi på att slåss om min position som jag hela tiden tappade. När det väl drar ihop sig har jag inte känslan och då är jag inte där, säger han efter loppet.

Han säger att han måste vara mer bestämd i taktiken framöver och antingen bestämma sig för att hålla en position eller strunta i att slåss om den.

När han summerar VM-äventyret är han ändå nöjd med sitt 1500-meterslopp och det nya personliga rekordet.

– 5000 blev inte alls vad jag hoppade på. Får gå hem och träna så att jag blir starkare och springa smartare nästa gång.

***

Se alla svenska hålltider och läs allt om mästerskapet i vår VM-guide.

Startlistor och resultat hittar ni här.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

IVM 2024 Sajt
Truppen till inomhus-VM presenterad: "En stark trupp"

Nu är den svenska truppen till inomhus-VM i Glasgow klar. Totalt räknar förbundskapten Kajsa Bergqvist med elva aktiva, fem kvinnor och sex män. "Det är en stark trupp med flera aktiva som kan vara med och slåss om de främsta placeringarna", säger Ka…

LÄS MER
Friidrottskanalen (1)
Friidrottskanalen öppnar för säsongen 2024

I samband med att inomhussäsongen dragit igång på allvar rullar även Friidrottskanalens sändningar från tävlingarna igång. Här hittar du aktuella sändningar för den närmsta tiden.

LÄS MER