Andreas Kramer femma i stökig EM-final

Andreas Kramer 1TW 5303 Det blev en femteplats i finalen på 800 meter för Andreas Kramer.

Andreas Kramer gick in i finalen på 800 meter som en utav favoriterna. Tyvärr blev det ett stökigt lopp för Andreas som inte hade krafterna i avslutningen av loppet och slutade femma. Khaddi Sagnia kunde inte försvara sin bronsmedalj från för två år sen utan slutade sjua i längdfinalen.

Andreas öppnade offensivt i finalen och gick upp i ledning efter första varvet. Han höll täten fram till 300 meter kvar av loppet då han får en rejäl knuff bakifrån av britten Guy Learmonth som i sin tur blivit knuffade av Eliott Crestan från Belgien. I allt knuffande blev Andreas trampad på skon som går sönder och efter det föll han tillbaka till en femteplats med ett varv kvar.

Svensken hade inget att svara med på slutet utan kom i mål som femma på 1:48.15. Guldet togs av Adrian Ben från Spanien som endast var tre tusendelar före fransmannen Benjamin Robert, båda på tiden 1:47.34. Belgaren Crestan, som var orsaken till att det stökade för Andreas Kramer, sprang in som trea.

– Jag känner hur jag blir påsprungen men jag vet inte hur det gick till, man ser nog ganska tydligt att det påverkar mig mycket. Jag tappade såklart mycket i själva situationen och sen efter att skon går sönder så svarar den inte alls på samma sätt längre så det blev tufft efter det, säger en besviken Andreas Kramer.

Khaddi sjua i spännande längdfinal

Damernas längdfinal blev en högklassig tävling där det krävdes hopp över 6.90 för att ta en medalj. Khaddi Sagnia tog brons för två år sedan när inomhus-EM avgjordes i polska Torun men kunde inte försvara sin medalj i Istanbul.

Khaddi inledde tävlingen med ett underkänt hopp följt av en genomspringning som mätte 4.50. I tredje omgången kom kvällens längsta hopp när hon landade på 6.57. Det blev två nya kryss för Khaddi i fjärde och femte hoppen innan hon avslutade med att återigen hoppa 6.57.

Ivana Vuketa från Serbien ledde tidigt tävlingen med ett hopp på 6.79 och ledningen höll sig fram till den femte omgången då brittiskan Jazmin Sawyer överraskade rejält med att hoppa 7.00 som kom att räcka till guld. 20-åriga Larissa Iapichino från Italien gjorde sin livs tävling och radade upp långa hopp med 6.91 i den femte och 6.97 i sista omgången som längst. 6.97 räckte till silver och Vuleta tog hand om bronset efter att ha ökat till 6.91.

– Det var skönt att få kvala till final även om jag använde alla krafter i går. Det var ändå kul att få vara här och uppleva alla coola prestationer. Jag kom hit och tog mig till final så jag är nöjd med det ändå. Säsongen var kort och jag har inte tävlat så mycket på grund av att vi inte hade World Indoor Tour den här säsongen så jag har tränat mycket i stället under vintern, säger Khaddi efter tävlingen.

Danielsson diskad - nytt guld för Ingebrigtsen

Det blev en tuff final för de båda svenskarna Simon Sundström och Emil Danielsson på 3000 meter. Svenskarna som på förhand ville ha ett snabbt lopp för att ha chansen till snabba tider la sig långt bak i klungan som anfördes av Jakob Ingebrigtsen från Norge.

Ingebrigtsen grillade de andra löparna rejält och med två varv kvar var det bara Elzan Bibic från Serbien och spanjoren Adel Mechaal som kunde följa norrmannen. Mechaal kunde aldrig hota Ingebrigtsen som kunde ta helgens andra guld på 7:40.32, silvret till Mechaal och brons för Bibic.

De båda svenskarna kunde inte avancera i loppets slutskede utan gick i mål på plats 13 och 14 med Emil först. Efter målgång visade det sig att Emil blivit diskad efter att ha trampat innanför sargen. Simon flyttades då upp till plats 13 med tiden 7:52.54, drygt en sekund över det personliga rekordet han satte i försöksloppet.

Marcus Nilsson avslutade sjukampen med att klara 5.10 i stav och sprang i mål på 2:43.39 i det avslutande 1000-metersloppet. Marcus totalpoäng i sjukampen landade på 5.677 vilket räckte till en åttonde plats, 189 poäng bakom hans personliga rekordserie.

Henrik Larsson knep bronset på svenskt rekord: "Hur skönt som helst"

Carl Bengtström ordnade Sveriges andra EM-brons: "Otroligt nöjd"