Annons

Årets prestation på friidrotts-SM – de nominerade är ...

FIG 2024

Vi fortsätter att rulla ut nomineringar inför Atea Friidrottsgalan tisdag den 23 januari. Här får ni se vilka som är nominerade till Årets prestation på friidrotts-SM.

Annons

Atea Friidrottsgalan kryper allt närmare och nu har det blivit dags att presentera de nominerade i ytterligare en kategori – Årets prestation på friidrotts-SM.

Tidigare har vi presenterat de som är nominerade till Årets prestation i landslaget och Årets prestation på Finnkampen.

De nominerade till Årets prestation på friidrotts-SM är …

Män

Simon Sundström (3000 meter hinder) 

Annons

Simon Sundström sololöpte fram till SM-guldet på 3000 meter hinder. Segertiden 8:22.73 var bara 1.23 sekunder från det personliga rekordet. Segermarginalen ned till silvermedaljören blev hela fem sekunder. 

Henrik Larsson (100 meter)

I Söderhamn var förhållandena perfekta för sprintlöpning under den inledande SM-dagen. I semifinalen på 100 meter stormade Henrik Larsson i mål på 10.13, nytt svenskt rekord och en sänkning av hans eget rekord med tre hundradelar. Han vann sedan finalen övertygande på 10.20 och tog även hem SM-guldet på 200 meter. 

Annons

Andreas Almgren (1500 meter) 

I tidernas snabbaste SM-final på 1500 meter gick Andreas Almgren en hård kamp mot Emil Danielsson om guldet. Andreas var starkast på slutet och vann på det nya mästerskapsrekordet 3:34.55, till hans eget svenska rekord fattades inte mer än två sekunder.  

Kvinnor

Fanny Roos (kula) 

Annons

Fanny Roos stod för ett av SM-tävlingarnas mest högklassiga resultat. Hennes serie i kulfinalen höll en hög nivå med mästerskapsrekordet 19.00 i den tredje omgången som längst. Fanny tog i och med segern sitt tionde raka SM-guld i kula utomhus. Segermarginalen ned till tvåan var nästan en och en halv meter.  

Grete Ahlberg (slägga) 

I släggfinalen passerade Grete Ahlberg det tidigare SM-rekordet i två kast. Först med 69.49 i den femte omgången och i tävlingens sista kast landade släggan på 69.67. Resultatet var Gretes tredje längsta i karriären och hon tog sitt tredje raka SM-guld i slägga. 

Annons

Caisa-Marie Lindfors (diskus) 

Kvinnornas SM-final i diskus blev en blöt historia men det stoppade inte Caisa-Marie Lindfors från att prestera på sin absoluta toppnivå. Efter 58.30 och 59.16 i de två första omgångarna seglade diskusen i väg och landade på 60.90 i Caisa-Maries tredje kast. Personligt rekord med en decimeter och ett kast som förstärkte hennes andraplats på den svenska genom-tiderna-listan i grenen. 

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Arne Friidrottsgalan
Friidrottsgalans hederspris till Arne Ljungqvist

Applåderna och jublet ville aldrig tystna när Arne Ljungqvist tilldelades Friidrottsgalans hederspris, en utmärkelse som bara delats ut tre gånger tidigare. "Ljungqvists envetna arbete mot doping har gett honom ett erkännande över hela vårt jordklot"…

LÄS MER
Årets Prestation I FGP 1TW 2185
Alla vinnare från Atea Friidrottsgalan 2024

Berns salonger är platsen för årets upplaga av Atea Friidrottsgalan där priser delas ut till Friidrottssveriges största stjärnor. Här kan du läsa om vilka som tog hem utmärkelserna för bland annat Årets prestation i landslaget och Finnkampen och äve…

LÄS MER