Annons

Annons

Åskag tog första SM-guldet i tresteg – Lycke Holm försvarade titeln

K Tresteg 777 1096 Maja Åskag tog sitt först SM-guld i tresteg utomhus.

Kvinnornas trestegsfinal blev en högklassig tävling med två hoppare över 13.60. Maja Åskag kunde med 13.99 ta karriärens första SM-guld i tresteg utomhus samtidigt som silvermedaljören Emelie Nyman Wänseth höjde sitt personliga rekord till 13.61.

Maja Åskag har förvånande nog aldrig tidigare tagit ett SM-guld utomhus i tresteg före dagens tävlingar på Hällåsen. Maja öppnade med 13.69 och var då långt från plankan. I de två nästkommande hoppen var hon i stället över och fick hoppen underkända.

13.45 i fjärde omgången följdes av guldresultatet 13.99, även det med hela plankan kvar. Hon avslutade tävlingen med 13.81 och kunde bärga SM-guldet.

Emelie Nyman Wänseth slog till med personligt rekord redan i första omgången när hon hoppade 13.60. Hon ökade på det med ytterligare en centimeter i sitt fjärde hopp till 13.61 och tog en klar andraplats. Medaljen är Emelies tredje utomhus i tresteg, 2019 tog hon guld på 13.25. Bronset gick till den regerande mästarinnan Rebecka Abrahamsson på 13.43.

– Det var en väldigt rolig tävling, jag började med att mäta in ansatsen fel men det löste sig på slutet av tävlingen. Jag har lite oflyt och trampar antingen över eller missar plankan helt men känslan är bra och jag är väldigt nöjd. Hittills under säsongen har längden känts bäst men jag känner att jag har mer att ge i tresteget, säger Maja Åskag.

Melwin Lycke Holm vann SM-guld och försökte på pers

Det blev ett andra raka SM-guld för Melwin Lycke Holm som klarade 2.16 i första försöket. Fabian Delryd hade en tuff tävling med många rivningar men han lyckades ändå ta hand om silvret på 2.14.

När guldet var säkrat försökte Melwin på 2.20 som hade inneburit personligt rekord, men det ville sig inte den här kvällen. Bakom Melwin och Fabian gick bronset till Joakim Wadstein som tog sig över 2.05 i sitt sista försök.

– Det är skönt att ta guld och det är det som var det viktiga i dag. Men att vara så nära pers igen känns trist faktiskt, säger Melwin. 

Följ tävlingarna live på SVT.

Alla resultat från SM-tävlingarna i Söderhamn hittar du här.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter