Annons

Annons

Bländande trestegstävling av Maja Åskag

Maja Askag23 (3) Maja Åskag krossade sitt personliga rekord.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Maja Åskag hoppade förbi sitt gamla personliga rekord i tresteg två gånger och landade till slut blott två centimeter från det svenska rekordet. Och vi fick se två svenska dubbelsegrar i sprint av Julia Henriksson och Henrik Larsson.

I kvinnornas tresteg fick vi se en bra start av Rebecka Abrahamsson som inledde med ett hopp på 13.24. Emelie Nyman Wänseth fick även hon en fin start med 13.42.

Men längst av alla hoppade Maja Åskag som inledde med ett nytt personligt rekord på 14.14, endast 15 centimeter från det svenska rekordet. I sitt andra hopp krossade hon sitt personliga rekord ännu en gång och landade på 14.27, två ynka centimeter från det svenska rekordet.

Hon hann också tangera sitt gamla pers på 14.00 innan hon lämnade arenan som solklar segrare i tresteg. Maja blev alltså dubbel segrare eftersom hon även vann längdhoppet under lördagen.

– Det var helt amazing, publikstödet. Min familj var här, min mormor var här, och det var första gången hon såg mig tävla i Sverigekläder så det betyder väldigt mycket. Jag hade egentligen inga förväntningar idag, jag gick för vinst för att samla poäng. Nu blev det tre hopp över 14 meter och två hopp över mitt gamla personbästa så det är ett perfekt slut på säsongen, säger en lycklig Maja.

Bakom Maja ökade Rebecka på till 13.35 i tredje omgången vilket gav henne en fjärdeplats bakom Emelie Nyman Wänseth som stannade på tredje plats med sina 13.42.

Julia Henriksson och Henrik Larsson dubbelsegrade i sprint

Maja Åskag var inte den enda kvinnliga dubbelsegraren under söndagen. Julia Henriksson sprang hem segern på 100 meter under lördagen. Nu skulle hon, Nora Lindahl och Josefin Nilsson springa 200 meter för Sverige.

Efter en fin kurvlöpning kom Julia Henriksson in på upploppet i ledning och sprang ifrån resten av fältet. Hon gick i mål på 23.54. På tredje plats kom Josefin Nilsson och på fjärde plats Nora Lindahl och det gav Sverige riktigt sköna poäng i grenen, 14-8.

Julia Henriksson lyckades alltså dubbelsegra i sprintgrenarna, skulle Henrik Larsson kunna upprepa samma bedrift? Han gick ut starkt i sitt 200-meterslopp och kom in i ledning på upploppet. På upploppsrakan höll han såväl finska som svenska löpare bakom sig. Henrik stormade i mål på 20.77, Linus Pihl kom in som fyra på 21.30 och Emil Johansson blev sexa på 21.70. Det gav poängen 11-11.

– Det kändes ok, lite oflyt med vinden, som är temat för min säsong. Vi hade lite motvind i kurvan och lätt motvind på upploppet. Jag hade velat ha en bra tid, men det blev två fullpoängare för min del för Sverige, säger Henrik Larsson. 

***

Alla resultat från Finnkampen hittar du här.

Mer information om Finnkampen hittar du här.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter