Annons

Annons

Daniel Ståhl säkrade VM-guldet i sista kastet

Daniel Ståhl 1599 Daniel Ståhl är dubbel världsmästare i diskus.

FOTO: DECA TEXT&BILD

VM-finalen i diskus blev en högklassig tävling som slutade med svenskt guld för Daniel Ståhl. I tävlingens allra sista kast satte Daniel mästerskapsrekord när diskusen landade på 71.46. Efter sitt VM-guld 2019 är nu Daniel Ståhl dubbel världsmästare i diskus.

Det var en varm kväll i Budapest med temperaturer upp mot 30 grader vilket gjorde det tufft för diskuskastarna som vistades inne på VM-arenan i många timmar.

Daniel Ståhl slutade fyra på VM 2022 men har i år haft en stabil nivå på långa längder. Han gick in i diskusfinalen på VM i Budapest som en av tre huvudfavoriter. Regerande mästaren Kristjan Ceh från Slovenien och Litauens Mykolas Alekna hade båda kastat över 71 meter under sommaren.

Svensken inledde finalen med 63.01 följt av 66.58. Tredje kastet blev ogiltigt för Daniel som efter halva tävlingen låg på fjärdeplats. Ceh ledde på 69.27 fram till den fjärde omgången då Daniel passerade med 69.37. Ingen av dem lyckades öka i det femte kastet och inför sista omgången såg VM-guldet ut att gå till Sverige.

I sitt sista kast svarade Ceh med att kasta 70.02 och gick upp i ledningen. Tävlingens sista kast skulle göras av Daniel Ståhl och hans diskus landade på det nya mästerskapsrekordet 71.46. En fantastisk prestation av Daniel som blev världsmästare för andra gången i karriären. 2019 vann han VM-guldet i Doha på 67.59.

Diskusfinalen blev den bästa någonsin med Kristjan Ceh som silvermedaljör på 70.02 och Mykolas Alekna som tog bronset på 68.85. Dessutom satte Australiens Matthew Denny nationsrekord när han kastade 68.24 och slutade fyra.

***

Se alla svenska hålltider och läs allt om mästerskapet i vår VM-guide.

Startlistor och resultat hittar ni här.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

IVM 2024 Sajt
Truppen till inomhus-VM presenterad: "En stark trupp"

Nu är den svenska truppen till inomhus-VM i Glasgow klar. Totalt räknar förbundskapten Kajsa Bergqvist med elva aktiva, fem kvinnor och sex män. "Det är en stark trupp med flera aktiva som kan vara med och slåss om de främsta placeringarna", säger Ka…

LÄS MER
Friidrottskanalen (1)
Friidrottskanalen öppnar för säsongen 2024

I samband med att inomhussäsongen dragit igång på allvar rullar även Friidrottskanalens sändningar från tävlingarna igång. Här hittar du aktuella sändningar för den närmsta tiden.

LÄS MER