Annons

Annons

De svenska herrarna tillbaka som segrare i Nordenkampen

Wictor Petersson 2075 Wictor Petersson segrade i kultävlingen.

I herrarnas Nordenkamp radade de svenska herrarna upp segrar, bland annat i höjd och kula genom Melwin Lycke Holm och Wictor Petersson. Det hjälpte de svenska lagen till årets dubbelsegrar.

Nordenkampen i Norska Baerum avgjordes under söndagen. Det var årets första landskamp och de svenska lagen fick visa vad de går för. Nedan kan du följa vad som hände under herrkampen. Efter en snöplig tredjeplats ifjol var grabbarna i år tillbaka som vinnare. (En sammanfattning av damernas tävling hittar du här.)

Här hittar du alla resultat från Nordenkampen.

Totalställningen efter att herrarnas tävling i Nordenkampen avgjorts:

Sverige 138 poäng
Finland 121 poäng
Norge 99 poäng
Danmark/Island 85 poäng

– Det har varit en fantastiskt bra dag för svensk friidrott. Först var det Andreas Almgren på halvmaran i morse. Alla satt ju vid frukosten och kollade på loppet och då fick man en rejäl skjuts in i Nordenkampen. Det var fantastiska lagprestationer och individuella prestationer. Jag vill lyfta fram Fanny som börjar komma upp på sina normala nivåer och Carl som gjorde ett fint lopp i premiären, och det lovar gott inför IVM, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist och fortsätter:

– Men framför allt Julias magiska svenska rekord! Man ser att hon är på en helt annan nivå i år. Jag var inte förvånad, det var kanske det mest väntade rekordet, men det ska ju springas också. Hon är i den formen och här är det bra banor, så det var inte oväntat men sättet hon gör det på är häftigt. 

***

I herrkampen blev det dubbelt svenskt redan i första grenen kula när Wictor Petersson och Jesper Arbinge direkt gick upp i ledning med varsin stöt över 19 meter. De behöll ledningen hela vägen genom tävlingen och kom etta och tvåa. Wictors längsta stöt mätte 19.90 och Jespers 19.24. De fina placeringarna gav sköna 16 poäng till Sverige.

– 19.90 är stabilt, kroppen kändes bra. Jätteskönt med en dubbelseger, vi gör vårt jobb och det kan man inte klaga på, sa en nöjd Wictor Petersson efter tävlingen.

Melwin Lycke Holm plockade hem seger i herrarnas höjdhopp. Han gick upp i ledning när han tog 2.16 i första försöket efter att ha varit illa ute på 2.13. Han försökte sedan höja sitt personbästa på 2.18, men rev två gånger 2.19. Han sparade sitt sista hopp och la upp ribban på 2.20, men den här gången ville det sig inte.

– Jag är väldigt glad med att få vinna här. 2.19 var nära idag och även 2.20 kändes bra. Förhoppningsvis släpper det snart, säger Melwin om längtan efter att höja sitt pers.

Svante Svensson som togs in sent i laget stannade på 1.96 och en sjundeplats. Det blev totalt 11 poäng för Sveriges höjdherrar.

Starka svenska sprintherrar

Julia Henriksson slog svenskt rekord på 200 meter under Nordenkampen, men de svenska herrarna ville också visa att de kunde. Det blev till slut en fin dubbelseger för Kasper Kadestål som öppnade loppet starkt och hade grepp om det hela vägen in i mål. Han vann på nya personliga rekordet 21.13.

Linus Pihl knep andraplatsen genom att vinna sitt heat på 21.22. Även han hade grepp om sitt lopp från början och rann ifrån de andra på upploppet.

Det var en dubbelseger som tacksamt togs emot i den jämna herrkampen. 

Bengtström tvåa i säsongsdebuten

Carl Bengtström säsongsdebuterade i Bærum och fick ett stabilt svar. Han ägde sitt heat redan från början och hade bra fart från start.

– Det kändes väldigt bra de första 200, till och med 300 metrarna, men jag hade inte riktigt kicken jag brukar ha de sista 100. Det var väntat, det brukar vara så under första loppet, säger Carl Bengtström som nu siktar på ISM och IVM.  

I det andra heatet fick vi se William Trulsson komma in på 47:85.

Totalt räckte det till en andraplats för Carl och en sjundeplats för William och nio poäng till Sverige.

Jonathan Gran räddade segern på 1500 meter

När det var dags för herrarnas 1500 meter la Jonathan Grahn sig i spets bakom haren direkt efter start. Hans strategi att hålla den ledningen ända in i mål höll, med en hundradels marginal. Norrmannen Håkon Moe Berg kom starkt på slutet och höll på att spurta om Jonathan precis på mållinjen. Men det blev seger för svensken på tiden 3:41.36. Leo Magnusson sprang in på en sjätteplats 3:45.44. 12 poäng till de svenskarna herrarna.

Det blev jämnt mellan svenskarna Vidar Johansson och Oliver Löfqvist på 3000 meter. Danske Lillesö gick ifrån och vann före isländske Magnússon och därefter kom Vidar Johansson i mål på 7:57.51 och Oliver Löfqvist på nya personliga rekordet 7:57.66, en sänkning av sitt rekord med nära 10 sekunder. 11 poäng kunde herrarna räkna sig till godo.

Gabriel Wallmark säkrade segern i tresteg

Det blev svensk seger även i herrarnas tresteg. Gabriel Wallmarks 15.90 i den femte omgången blev det bästa resultatet i tävlingen. Tillsammans med Markus Eklunds 15.00 skrapade de ihop 12 poäng till de svenska männen.

– Det kändes bra men man vill alltid mer, men det är en bra början. Jag ville känna att jag kunde närma mig 16 meter och det fick jag en indikation på nu, sa Gabriel Wallmark.  

I herrarnas längdhopp fick vi se Joakim Hellbratt och blott 17-årige Elias Kapell, som fick hoppa in när Thobias Montler lämnade återbud. Joakim Hellbratt gav segraren Kasperi Vehmaa från Finland en riktig fajt och hoppade som längst 7.61 i sista omgången. Elias Kapell gjorde också en bra tävling och slutade på 7.30, på en femteplats. Tillsammans gav de 11 poäng till Sverige. 

William Asker, som vi vet är god för höjder på 5.30 rev idag ut sig på 5.18 och fick nöja sig med ett resultat på 5.03. Robin Jacobsson klarade 5.18 och det räckte till en fin andraplats. Tillsammans med Williams sjätteplats blev det 10 poäng till Sverige.

Ut på sista varvet på männens 800-meterslopp gick en trio loss och Sveriges Alexander Lundskog hängde med. Med hundra meter kvar gick finske Joonas Rinne ut och rann ifrån de andra. Alexander höll sig kvar på sin tredjeplats och gick i mål 1:49.69. Benjamin Åberg kom in knappa sekunden efter på 1:50.83 på en femteplats. 10 poäng till de svenska herrarna.

På herrarnas 60 meter häck blev det svenskt på tredje och femte plats. Sidrak Afework sprang in på ett nytt personligt rekord på åtta sekunder blankt och Ludvig All gick i mål på 8.13 gav totalt Sverige 10 poäng.  

Efter en lite orolig start på 60 meter för männen kom startfältet iväg. Simon Plesse, som är sverigetvåa i år, gick i mål på 6.83, vilket räckte till en tredjeplats. Johan Sjölander gick in som femma på 6.84. Det blev 10 sköna sprintpoäng in på herrkontot.

Relaterade nyheter

Albufeira Bilder
Träning, kunskapsutbyte och viktigt lagbygge i Albufeira

I helgen reste stora delar av det svenska friidrottslandslaget till Albufeira, Portugal för träningsläger. På programmet står massvis av träning, men även möten av olika slag. "Förhoppningen är att lägret skapar ett stort värde på flera olika plan",…

LÄS MER
Benke Karin NY
Benke och Karin basar över nytt PC i Malmö

Benke Blomkvist och Karin Olsson är inga nya namn inom Svensk Friidrott och de är nu tillbaka på förbundet i nya roller. Tillsammans har de under våren startat upp prestationscentrum sprint/häck i Malmö med målet att på ett bättre sätt kunna stötta b…

LÄS MER