Annons

”Det har varit ett mål att få tävla i landslagskläder”

Linn Adolfsson23 Linn Adolfsson spurtar hem guldet på 1500 meter under USM 17.

Medeldistanslöparen Linn Adolfsson från Hässelby sopade hem två guld på USM 17 i somras och kröner nu en fantastisk säsong med att få tävla i Ungdomsfinnkampen den 3 september.

Annons

Hässelbys Linn Adolfsson ska få dra på sig landslagsdräkten för första gången den 3 september när 1500 meter för flickor under Ungdomsfinnkampen ska avgöras. Precis som för många andra är just Ungdomsfinnkampen det första steget in i landslaget för henne, något hon ser mycket fram emot.

– Det har alltid varit ett mål att få bli uttagen och tävla i landslagskläder, det ska verkligen bli roligt att få tävla i Ungdomsfinnkampen, säger hon.

Till vardags, när hon inte tävlar på Stockholms Stadion, tränar Linn i Hässelby med sin träningsgrupp och tränaren Matt Kinane, som hon har tränat med sedan hon var tolv år.  Då var löpning nytt för henne, men nu, fem år senare, är hon en av de mest lovande medeldistanslöparna vi har.

– Det är pannbenet, utan tvekan, säger Matt på frågan vad som är Linns främsta styrka:

– Hon ger sig aldrig, oavsett om det är ett lopp på tävling eller ett intervallpass.
Och så sätter man henne i en backe och plötsligt är hon jättebra på backträning!

Annons

Linn skrattar lite åt beskrivningen av sig själv. Hon beskriver själv sin satsning på medeldistans att hon tyckte att det var roligt och att hon märkte att hon var hyfsad på det. Och ja, hyfsad är en underdrift. Linn Adolfsson har haft en jättebra säsong och nådde ett viktigt mål under Sollentuna GP då hon för första gången sprang 800 meter på under 2:10. Hennes tid där var 2:09.78.

– Det var mycket som föll på plats under säsongen och jag har fått ut det jag har i kroppen. Så klart var SM väldigt roligt, där jag tog hem två guld, men höjdpunkten var nog ändå Sollentuna, för att komma under 2:10 har varit ett så stort mål, säger hon.

Matt skrattar lite och säger att ”jo, det har varit en helt ok säsong”.

– Vi pratade om det redan under vintern, att nu kan det bara gå åt ett håll. Det var en riktigt bra vinter, och så är det inte alltid. I den här åldern växer man, det är mycket som händer och det kommer sämre och bättre perioder.

Linn har förstås långtgående planer, mål och drömmar om VM och OS och för att komma dit har Matt en klar och inte minst långsiktig plan. Han vill inte att de han tränar ska bli stjärnor när de är 16 år och sedan stanna i utvecklingen.

Annons

– Vår grupp är inte den som gör mest volym eller mest tung träning. Vi bygger på lite varje år och de flesta i gruppen som satsar kommer att ha kontinuerlig utveckling. Jag vet vad nästa steg i träningen är och då kommer utvecklingen. Vi coachar dem för att kunna gå från junior till senior och vara bättre rustad för det, säger Matt.

Till hjälp har de också satsningen Svenska löpartalanger, ett samarbete mellan Svensk Friidrott och Sundström Safety. Linn har varit med där sedan hon var 15 år och genom dem får hon bland annat vara med på träffar med andra löpare från hela landet som liksom hon satsar högt. De delar även med sig av rapporter om löparnas utveckling och kan utbyta erfarenheter. Dessutom får de hjälp med olika tester för att se hur man utvecklas.

– Ambitionen är att göra det två gånger om året, men under corona blev det inte så, berättar Linn.

Det är Linns andra säsong då hon tävlar på 1500 meter och hur det kommer att gå på Ungdomsfinnkampen går så klart inte att säga i förväg, det beror helt på vad det blir för lopp. Hon säger själv att hon har blivit bättre på att springa taktiska lopp än tidigare, även om det är något som tar år av träning för att bli riktigt bra på. Hur det går kan ni själva se på Stockholms Stadion på söndag klockan 10.15 när starten för 1500-metersloppet går.

LINNS TRÄNINGSVECKA

  • Gruppträning med löpargruppen måndag, onsdag och lördag. Oftast intervallpass eller andra kvalitetspass. 
  • Egna pass, oftast då konditionspass
  • Två gånger i veckan tränar hon sprint och löpteknik med en grupp i Hässelby med tränarern Magnus Wickert.
  • Minst en gång i veckan styrketräning. "Det är inte jättekul om jag inte kan köra tillsammans med någon."

Annons

***

Svenska löpartalanger är en satsning på medel- och långdistanslöpning. Satsningen är ett samarbete mellan Svensk Friidrott och Sundströms Safety. Läs mer om satsningen här.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter