Annons

Annons

Dubbla svenskar till VM-final i diskus

Daniel Stahl23 (8) Daniel Ståhl till VM-final.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Daniel Ståhl tog sig relativt lätt till final från diskuskvalet med tävlingens längsta kast, men för Simon Pettersson blev det en mer spännande väg som avgjordes i sista omgången. Och Sarah Lahti kom på 18:e plats på 10000 meter.

En av höjdpunkterna under VM, men svenska ögon, är männens diskus. I kvalet hade vi två svenskar till start, Daniel Ståhl och Simon Pettersson.

Daniel Ståhl var först ut i kvalgrupp ett. Efter en lysande sommar ligger han tvåa i världsårsbästastatistiken med 71.45 och är även tvåa i världsrankingen, med bara slovenen Kristjan Ceh framför sig.

Kvalgränsen var satt till tuffa 66.50 meter och Daniel inledde med ett kast på 64.58. Även om det inte är så långt för Daniel så är det ett resultat som historiskt har räckt till final. Men är man tvåa i världsrankingen nöjer man sig inte där. I det andra kastet prickade han nästan linjen som markerar kvallinjen. Kastet som mätte 66.25 och blev hans längsta kvalkast och gav honom förstaplatsen i kvalgruppen.

– Det kändes bra. Det var tre lugna kast och 66.25 tror jag att jag går vidare på. Jag är nöjd med det, sa Daniel efter kvalet.

Nu väntar vila för diskusstjärnan i morgon och då ska det laddas upp med sport på flera sätt:

– Jag ska heja på laget här i kväll och morgon. Jag ska in i gymmet och lyfta lite marklyft och så är det Malmö mot Djurgården i morgon, log en avslappnad Daniel.

Simon vidare efter ett bra sistakast

Uppdatering 20/8: Simon Petterssons sista kvalkast underkändes i efterhand

I den andra kvalgruppen startade Simon Pettersson som har kämpat och letat form under hela säsongen. För att ta sig till final skulle det krävas ett kast i paritet med hans årsbästa på 64.60.

Simon inledde tävlingen med 62.53, ett hyfsat kast, men inte tillräckligt för att ta sig till final. Andra kastet gick till höger in i buren, ett kryss i protokollet. Men i tredje kastet fick han lite tryck bakom diskusen och kastade 63.93 ett kast som fick upp honom på en niondeplats.

Det var då fem kastare kvar som skulle kunna gå om honom i kampen om finalplatserna, något de inte klarade av. Simon slutade på en tiondeplats i kvalet och gick vidare till final.

– Det känns extremt bra, det var lite fiftyfifty-chans när jag åkte hit och sommaren har ju varit lite som den har varit och det är ingenting man kan blunda för, men jag är extremt glad att jag lyckas idag, sa en lättad Simon Pettersson. 

Han fortsatte:

– Jag har ju varit i samma sits förut, i OS till exempel behövde jag öka i tredje, och man blir mer och mer bekväm i situationen.

Diskusfinalen går på måndag kväll klockan 20.30. 

Sarah Lahti 18:e i finalen på 10 000 meter

Sarah Lahti kom till VM utan att ha sprungit 10 000 meter på bana under säsongen. Hon inledde loppet långt ner i fältet och höll rygg på Sifan Hassan som även hon la sig långt bak. När halva loppet var sprunget klev Sifan Hassan fram lite i fältet och Sarah låg kvar sist i den stora tätklungan.  

Sedan började hon tappa lite mer. Med tre kilometer kvar lår Sarah på en artonde plats, nära halvminuten efter ledande etiopiskan Taye. Och hon fortsatte att tappa mot täten. Med två kilometer kvar var hon 47 sekunder efter täten.

I mål var Sarah artonde kvinna på 33:09.22, cirka 1:40 efter segrande etioipiskan Gudaf Tsegay som vann efter ett dramatiskt upplopp där Sifan Hassan från Nederländerna föll i kampen om guldet.

***

Under söndagen börjar sändningarna på TV12 klockan 07.15 med kvinnlig gång 20 km.

Se alla svenska hålltider och läs allt om mästerskapet i vår VM-guide.

Startlistor och resultat hittar ni här.

Relaterade nyheter

IVM 2024 Sajt
Truppen till inomhus-VM presenterad: "En stark trupp"

Nu är den svenska truppen till inomhus-VM i Glasgow klar. Totalt räknar förbundskapten Kajsa Bergqvist med elva aktiva, fem kvinnor och sex män. "Det är en stark trupp med flera aktiva som kan vara med och slåss om de främsta placeringarna", säger Ka…

LÄS MER
Friidrottskanalen (1)
Friidrottskanalen öppnar för säsongen 2024

I samband med att inomhussäsongen dragit igång på allvar rullar även Friidrottskanalens sändningar från tävlingarna igång. Här hittar du aktuella sändningar för den närmsta tiden.

LÄS MER