Annons

Annons

Efter framgångsrikt VM – fullt fokus på Finnkampen

Daniel Ståhl 1672 Daniel Ståhl tog karriärens andra VM-guld i Budapest.

Sverige har precis avslutat ett framgångsrikt VM i Budapest där man slutade tia i medaljligan och bärgade två guld och ett silver. Nu vänds blickarna mot helgens Finnkampen där storpublik väntas. ”Vi är riktigt taggade”, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist.

Med två guld och ett silver gjorde Sverige sitt medaljmässigt bästa VM på 20 år. Endast Paris 2003 där det blev två guld, ett silver och två brons slår mästerskapet i Budapest.

Daniel Ståhl, Armand Duplantis och Perseus Karlström var alla tre på förhand stora medaljhopp som infriade förväntningarna.

– Våra stjärnor levererade, helt galet. Det är över förväntan, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist.

Tittar man poängmässigt, placeringar bland de åtta främsta, är det Sveriges tredje bästa VM. Även här är Paris 2003 främst följt av Helsingfors 2005.

Förutom de tre medaljerna i Ungern slutade Thobias Montler sexa i längdfinalen och Perseus Karlström åtta på 35 kilometer gång. Dessutom hade Sverige ytterligare en deltagare i final, Simon Sundström som blev 15:e man på 3000 meter hinder, och fyra i semifinal i form av Henrik Larsson, Max Hrelja, Emil Danielsson och Andreas Kramer.

Kajsa Bergqvist är nöjd med utfallet men hade hoppats på några fler placeringar högt upp.

– På medaljsidan överlevererar vi och sedan hade jag hoppats på att vi kanske varit lite fler på topp-åtta eller topp-tolv. 

Under VM i Budapest slog de aktiva i truppen totalt fem personliga rekord och satte sex nya årsbästa. 24 av 33 svenska deltagare förbättrade sig gentemot årsbästastatistiken och 16 placerade sig bättre än World Athletics ranking.

Publikfest och VM-hyllningar väntar på Stockholms Stadion

Till helgen, 2–3 september, kommer fyra VM-medaljörer att tävla på Stockholms Stadion när det är dags för Finnkampen. Wilma Murto tog Finlands första kvinnliga VM-medalj på 28 år när hon slutade trea i stavfinalen på 4.80. Tillsammans med Armand Duplantis, Daniel Ståhl och Perseus Karlström tillhör hon de största stjärnorna som kommer tävla i den klassiska landskampen mellan Sverige och Finland.

Nära 15 000 biljetter är redan sålda och trycket på biljetterna är hårdare än på många år. Än finns det biljetter kvar för båda dagarna men vänta inte för länge med att säkra era platser på Stockholms Stadion.

Köp biljetter till Finnkampen här.

Till Finnkampen.se.

Se tidsprogrammet till Finnkampen här.

Finnkampen sänds på SVT både lördag och söndag.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter