Annons

Annons

En blick in i 2024 – friidrottarnas nyårslöften och mål

Tokyos Olympiastadion Olympiska arenan i Tokyo 2021 – 2024 är det Paris tur.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Ett nytt år kommer och vi undrar vad friidrottarna har i kikaren. Några mål om att nå mästerskap eller nyårslöften som ska underlätta nya fantastiska prestationer? Här kommer ett axplock av vad som rör sig i de aktivas huvuden.

Lika mycket som det här är tiden på året då man summerar året som har gått är det här tiden då man blickar framåt in i det orörda nya året. Vad väntar där? 

Vi frågade några av våra friidrottare om de har några nyårslöften och vilka mål de har inför 2024.

Simon Pettersson

– Jag är dålig på att ha nyårslöften. Målsättningen för nästa år är i alla fall att försöka kliva tillbaka på en bättre nivå kastmässigt än jag lyckades med under 2023. Bli lite starkare i gymmet, öka på hästkraftantalet och få lite mer kapacitet i ringen. Tävlingsmässigt är det EM och OS som säsongen kommer att bli upplagd efter. Man vill alltid bli bättre och försöka utvecklas, vilket personliga rekord är ett tydligt tecken på så det är något jag alltid jagar. Höstträningen har börjat helt okej, och jag ser fram emot sommaren!

Maja Åskag

– Jag tror inte att jag haft något nyårslöfte sedan jag var liten, men mål inför det nya året brukar jag alltid ha. Mitt största mål inför 2024 är att kvala in till OS i Paris men också att prestera bra på EM i Rom och äntligen slå det svenska rekordet i tresteg. Sedan vill jag bara fortsätta utvecklas, ha kul och njuta av resan tillsammans med mina tränare.

Axelina Johansson

– Mina nyårslöften för 2024 är att jag ska vara mer öppen för förändringar. Jag har en tendens att stressa upp mig när jag inte har kontroll över situationen, vilket är så himla onödigt! Jag har också som nyårslöfte att meditera varje dag. En period mediterade jag innan jag gick och la mig och jag märkte stor skillnad på hur lugn jag kände mig. Jag kunde slappna av på ett helt annat sätt och somna snabbare.

– Vad gäller mina mål för 2024 så vill jag såklart till OS som många andra, och prestera så bra som möjligt där. Sedan så vill jag även bli stabil över 19 meter och vinna mitt första SM-guld. Det är mycket som händer 2024 och jag ser mycket fram emot det.

Emil Danielsson

– Mitt nyårslöfte är att försöka gå in med inställningen att allt är möjligt och starta alla lopp utan några förutbestämda begränsningar.

– Ett stort mål med 2024 är EM i Rom, både som ett mästerskap i sig och som viktig del i att kvala till OS i Paris som annars är det givna målet. Sedan vill jag putsa på mina personliga rekord på 1500 och 5000 meter och jag ser också fram emot att få tävla på lite nya platser i världen.

Perseus Karlström

– Nyårslöfte har jag bara haft en enda gång faktiskt! När jag gick i fyran och lovade att jag inte skulle äta godis på ett helt år. Det gick galant!

– Jag har två riktigt stora mål för 2024: Gång-VM (lag-VM) i Turkiet i april och sedan såklart OS i Paris. 2022 blev det brons på VM, 2023 silver på VM, på OS 2024 blir det ...?

Moa Granat

– Jag ser mycket fram emot 2024 och att fortsätta utvecklas som friidrottare. Mitt största mål för det kommande året är EM i Rom.

– Jag brukar inte ha några nyårslöften, men strävar alltid efter att försöka utmana mig själv för att utvecklas som person.

Vanessa Kamga

– Mitt nyårslöfte är att ge mig själv större tidsmarginaler när jag planerar. Jag är en tidsoptimist deluxe!

- Mitt mål 2024 är att på tävling dunka ut ett av kasten jag känner har puttrat och kokat ett bra tag nu. Let's goooo!

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

K Höjd 777 9231
Maja Nilsson öppnade säsongen med 1.90

I Kenyas huvudstad Nairobi inledde Örgrytes Maja Nilsson sin höjdhoppssäsong med att klara 1.90. Svenskan slutade tvåa i tävlingen som ingår i World Athletics Continental Tour Gold.

LÄS MER