Annons

Annons

Engla Nilsson övertygade i höjdhoppet under U20-EM

Engla Nilsson Engla Nilsson slog pers i höjdfinalen.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Leo Göranssons tiokamp fortsatte under onsdagseftermiddagen med höjdhopp och 400 meter och Engla Nilsson var bäst när det gällde i höjdhoppsfinalen.

Efter att ha klarat 1.80 i kvalet tog sig Engla Nilsson från Örgryte IS till final i höjd. Och i finalen visade hon att hon hade mer än så att ge. Engla var felfri över 1.83 och tog sedan även 1.86 i tredje försöket. Höjden innebar ett nytt personligt rekord som tog henne upp på en femteplats i tävlingen. Hennes försök på 1.88 var inte långt borta, framför allt var det tredje hoppet nära, men ribban ramlade ner. En riktigt fin femteplats blev resultatet.

– Det känns så bra, jag är så glad! Jag var ju rankad som trettonde innan så att komma femma är verkligen jättekul! sa en lycklig Engla Nilsson.

Leo Göransson hade en stark förmiddag när tiokampen inleddes. Han persade i längdhopp och fick bra resultat på såväl hundra meter som i kula. Eftermiddagen inleddes med höjdhopp. Leo, som har ett årsbästa i höjd på 1.89, gick in i tävlingen på 1.74 som han klarade direkt. Första rivningen kom på 1.83 och tyvärr blev det två rivningar till på den höjden så Leo stannade på 1.80 och tappade poäng mot sin bästa serie.

I 400-metersloppet öppnade han offensivt och höll bra ända tills mjölksyran slog till med ett femtiotal meter kvar av loppet. Då rann tiondelarna iväg och Leo gick i mål på 50.12. Han tappade ytterligare lite på sin personbästaserie och är 35 poäng efter den vid första dagens slut.  

Leo Göransson ligger nu på en 14:e plats inför andra dagen som kickar igång redan 7.05 svensk tid med 110 meter häck.

Linus Jönsson sexa i stavfinalen

Under kvaltävlingen hade Tjalves Linus Jönsson en lite stökig väg fram till avancemang med bland annat dubbla rivningar på ingångshöjden medan Örgryte IS William Asker tog sig vidare på 5.05 utan någon rivning alls. I finalen var det i stället William som öppnade med två rivningar på ingångshöjden 4.95, medan Linus gled över ribban i första försöket.

Williams rivningar skulle dock få sin förklaring. I sitt första försök satte han ner ribban fel vilket resulterade i att han landade på banan där han slog i hälen illa. Han valde att avbryta tävlingen efter två misslyckade försök. Linus fortsatte att hoppa och tog sig över både 5.10 och 5.20 i andra försöket men 5.30 blev för högt idag och han stannade på en sjätteplats.

– Jag är ändå ganska nöjd med tanke på att min axel strulade lite i kvalet. Det känns ok men jag vågade inte trycka på stavarna riktigt och jag kunde inte hoppa med de stavarna jag ville, sa Linus Jönsson efter sin sjätteplats. 

 

I sina försöksheat på 3000 meter hinder blev såväl Ebba Cronholm från Ljungby FIK och Lowa Branth från Upsala IF femma.

De två svenskorna lade sig i mitten på fältet i loppets inledning men det dröjde inte länge förrän Lowa Branth föll tillbaka en del. Loppet gick i måttlig fart till en början och när det började gå snabbare föll även Ebba Cronholm tillbaka en del.

Svenskorna slutade på placeringarna efter varandra som elva och tolva, Ebba Cronholm elva på 10:36.14 och Lowa Branth tolva på 10:38.21.

***

Se alla resultat här.

Här hittar du guiden till U20-EM där alla information du behöver finns. 

Relaterade nyheter

Kajsa Bergqvist24
Nu börjar inomhus-VM: ”Ett taggat gäng”

Glasgow vibrerar av friidrottsyra – på förmiddagen fredagen den 1 mars drar inomhus-VM igång. Och först ut bland svenskarna är mångkamparen Bianca Salming: "Hon kan vara med och fajtas", säger Kajsa Bergqvist.

LÄS MER
Khaddi Sagnia 1
Friidrotts-VM 2027 till Peking

Under onsdagen kom beskedet från World Athletics att VM 2027 kommer att gå i Kinas huvudstad Peking. Precis som på VM 2015 kommer tävlingarna att avgöras i "Fågelboet" som invigdes i samband med OS 2008.

LÄS MER