Europarekord till Annica och guldregn över Ulla under söndagen på IVSM

Ulla Karnebäck23 Ulla Karnebäck på väg mot ett av sina sex guld.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Sista dagen på IVSM i Uppsala bjöd på ett europeiskt rekord och inte mindre än sex guld till en och samma deltagare. Och vi stänger nu dörrarna om det hittills största IVSM som har arrangerats.

När Annica Sandström, Spårvägens FK, var på Island för Nordiska mästerskapet för två veckor sedan hoppade hon 10.66, längre än det europeiska rekordet i tresteg. Det var bara ett problem, och det var att hon fyllde 55 år dagen efter det hoppet. Därför innebar det att Annicas rekord ”bara” var nytt svenskt och nordiskt rekord. För att det skulle bli ett europeiskt rekord så krävdes det att hon också redan hade fyllt 55 år – inte bara att hon fyllde under samma år.

– Men nu har jag i alla fall fyllt 55, så dagens 10.59 blev ett nytt europeiskt rekord, men inte svenskt. Fast jag bryr mig inte så mycket om det. Jag håller på för att jag tycker att det kul och kul är det. Sedan får jag väl hoppa längre på inne-VM i Torun om två veckor, säger Annica.

Mitt under trestegstävlingen så sprang hon också 60 meter häck och som tur var så hade hon då redan gjort sitt långa hopp.

– Efter häckloppet så kände jag av benen, jag var rätt så mör.

Annica hade en lyckad helg med hela fem SM-guld i K55-klassen, varav ett nordiskt rekord i längd och ett europeiskt rekord i tresteg.

– Så självklart är jag nöjd med min helg. Nu skall jag hem och vila. Sedan börjar uppladdningen för inne-VM i Torun... på tisdag.

Även på den manliga sidan blev det en trestegsseger i världsklass, då KFUM Arvikas Olle Borg hoppade 9.46 i M75-klassen.

Guld i sex grenar av sju möjliga

Det var många av deltagarna som hann med många starter under de tre tävlingsdagarna. Ulla Karnebäck från Turebergs FK i K70-klassen var med i sju grenar, och det blev guld i sex av grenarna och silver i den sjunde. Hon avslutade helgen med att vinna 800 meter.

Notera också att lördagens ”dagens dubblar”, Anders Logg från Hälle IF i M45 och Jenny Åkervall från Spårvägens FK i K50, utökade sin guldsamling med varsitt guld på 200 meter. Tiderna blev 24.34 respektive 28.28.

– Tror jag öppnade snabbare på första varvet på 400 meter igår, säger Anders som kände av lördagens tävlingar.

Notera också att svensk Mr Veteran, Ivar Söderlind, avtackades för en lång gärning med veteranidrotten i fokus. Det var Svenska Friidrottsförbundets generalsekreterare, Stefan Olsson, som hyllade Ivar för hans livsgärning i friidrottens tjänst och drog ner hyllningar från läktarna i IFU Arena. Man kan kortfattat säga att svensk veteranfriidrott inte hade haft den framskjutna placering den har på det internationella planet utan Ivar.

Årets veteranmästerskap blev det största inomhus-SM:et för veteraner hittills, med 1 352 starter av totalt 576 deltagare, något som arrangörsansvarige Linus Otto Boyer var nöjd med.

– Ja, vi är väldigt nöjda med helgens tävlingar både från egen sida och utifrån de fantastiska resultat och den glädje och sammanhållning som svensk veteranfriidrott visar, säger han och fortsätter:

– Vi kommer säkert ansöka om att arrangera fler svenska veteranmästerskap, både utomhus och inomhus. Nästa år har vi redan ett internationellt mästerskap, Virtus-EM. Vi har ambitioner om att alltid arrangera ett svenskt eller internationellt mästerskap per år, så fler kommer det säkerligen att bli.

Tureberg tog hem lagtävlingen

I lagtävlingen blev det seger för Turebergs FK med 423 poäng före Spårvägens FK med 370 och arrangörsklubben Upsala IF på 118 poäng.

– Vi har det senaste året haft en kraftigt växande veteranverksamhet och det visas tydligt här. Vi har träningsgrupper för alla åldrar och veteranverksamheten är en del av det. Förhoppningsvis behöver vi utöka till fler grupper kommande åren, berättar Linus Otto Boyer.

Det blev ett lyckat mästerskap, den kan man till exempel se på att tävlingarna resulterade i 40 svenska rekord, ett europeiskt rekord samt ett världsrekord.

Nästa år blir det Varbergs GIF som arrangerar (1–3 mars) IVSM i Treteget, jo, hallen heter faktiskt så, i utkanten av Varberg. Och då återstår det att se om årets rekorddeltagandet överträffas. Det väntar ju ett världsmästerskap på hemmaplan (13–25 augusti ) nästa sommar, något som redan nu har gjort att många satsar på veteranfriidrott.

På tävlingens hemsida hittar du samtliga resultat och mer information.

Text: Hasse Sjögren/Deca Text&Bild

Relaterade nyheter