Flera svenska avancemang på medeldistans

PIHLSTRÖM Samuel 9095 Samuel Pihlström kontrollerade sitt försöksheat på 1500 meter.

Tre svenska medeldistanslöpare tog sig vidare till final under det första försökspasset på U23-EM i Esbo. Wilma Nielsen på 800 meter och Samuel Pihlström på 1500 meter kunde båda kontrollera sina försöksheat. Dessutom tog sig Emilia Malmehed till kulfinalen efter det nya personliga rekordet 15.34.

På 800 meter för kvinnor krävdes det att man var bland de tre främsta i mål eller hade någon av de två snabbaste tiderna bland de som inte placerades sig topp tre. I det första försöksheatet tröttnade tyvärr Julia Nielsen på upploppet och slutade åtta på 2:08.65 och inget avancemang till final.

Wilma Nielsen kontrollerade det andra heatet som gick klart snabbare än det första. Wilma kunde se sig om på upploppet och konstatera att en plats bland de tre första var säker. I mål slutade hon trea på 2:04.71 och kan ladda om för fredagens final.

Viktor Idhammar sprang i det första försöksheatet på 1500 meter där endast de sex främsta i mål tog sig till final, alltså inga avancemang på tid. Viktor släppte en lucka fram till de fem främsta och låg med 200 meter kvar på en sjunde plats. Med en snabb avslutning kunde Viktor passera löparen framför sig och knipa den sjätte och sista platsen till final på 3:46.31.

Ett helt annat scenario blev det för Samuel Pihlström i heat nummer två. Samuel styrde loppet från tät och kunde svara på alla attacker bakifrån. På upploppet slog han av på takten släppte två andra löpare förbi sig. En tredje plats i mål och säkert vidare till final på 3:49.02 för Samuel som går för medalj.

– Jag bestämde mig för att ligga i tät när det gick så långsamt i början och bara bevaka, det kändes riktigt bra i dag. I finalen går jag för medalj så är det, säger Samuel Pihlstöm.

Emilia övertygade och tog sig till kulfinal – även Linn till final efter protest

I kvinnornas kula satte Emilia Malmehed personligt rekord med 15.34 vilket räckte till en sjunde plats totalt när de båda kvalgrupperna sammanställdes. Linn Gabrielli Gustafsson låg till en början på 13:e plats och utanför finalavancemang med 14.33 från den första omgången. I efterhand lämnade de svenska ledarna in en protest mot tyskan Sina Prüfer eftersom man på video kunde se att hennes 16.13 var ett övertramp. Juryn enades om en kompromiss och valde att ta med både Gabrielli Gustafsson och tyskan till finalen vilket gör att vi har två svenskor i kvällens kulfinal. Victoria Wickman fanns även hon med i kvalet och stötte 14.03 vilket räckte till en 18:e plats.

Emil Johansson mötte statistikettan Håvard Bentdal Ingvaldsen från Norge i sitt försöksheat på 400 meter. Emil gick ut hårt och var i ledningen efter halva loppet men tappade in på upploppet och tog sig i mål som femma på 47.18. För att ta sig vidare till semifinal krävdes 46.90.