Annons

Annons

Grengruppsansvariga till U18-landslaget är presenterade

David Frykholm David Frykholm är från och med 2024 ny landslagsledare för U18-landslaget.

FOTO: ANDERS MÖLLER

Från och med 2024 är David Frykholm ny landslagsledare för U18-landslaget, aktiva födda 2007 och 2008. Nu har David presenterat vilka han kommer ha med sig som grengruppsansvariga under resan tillsammans med ungdomarna.

I september blev det klart att David Frykholm är ny landslagsledare för U18-landlsaget. David som själv har en bakgrund som längdhoppare på elitnivå tog under sin idrottskarriär ett SM-guld utomhus och tre inomhus. Läs mer om David i intervjun som friidrott.se gjorde i september.

Landslagsledaren tillsammans med de grengruppsansvariga utgör stommen i det team som kommer leda ungdomarna födda 2007 och 2008 hela vägen från just ungdomar till U23-juniorer. I mitten av juli väntar U18-EM i slovakiska Banská Bystrica och landslagssäsongen avslutas med Ungdomsfinnkampen på Helsingfors Olympiastadion. Uttagningskriterierna till U18-EM finns publicerade sedan drygt en vecka tillbaka. Den slutliga truppen till Slovakien presenteras 8 juli.

David har nu presenterad de fem grengruppsansvariga som kommer följa med honom på resan där alla är tidigare elitfriidrottare med fortsatt stark koppling till idrotten:

Erica Jarder, hopp

Längdhopparen Erica Jarder arbetar i dag som Föreningsansvarig i Södra Svealands Friidrottsdistrikt och studerar samtidigt till psykolog. Hennes största merit som längdhoppare är bronset på inomhus-EM i Göteborg 2013 och hon var dessutom i VM-final både 2013 och 2015. Ericas senaste längdtävling var i februari 2023 och så sent som 2020 hoppade hon 6.61.

Josefin Berg, kast

Josefin har en bakgrund som släggkastare i samma klubb som både Erica och David, IF Göta Karlstad. I dag arbetar hon som pedagog på gymnasienivå och är involverad i Karlstads RIG-verksamhet. Hon var med som truppcoach vid Ungdomsfinnkampen 2023 på Stockholms Stadion.

Nicklas Wiberg, mångkamp

Den svenske rekordhållaren i tiokamp Nicklas Wiberg arbetar som idrottskonsulent på RF-SISU Småland och har genom sitt jobb stor kunskap om vad ledarskap innebär. Hans svenska rekord i tiokamp på 8406 poäng sattes under VM i Berlin 2009 där han slutade sexa.

Stefan Tärnhuvud, sprint/häck

Som före detta sprinter på landslagsnivå har Stefan Tärnhuvud gedigen teknisk kunskap och även nyttig erfarenhet av stafett. Stefan arbetar i dag som pressekreterare på CSN och har god inblick i bland annat kommunikation.

Charlotte Schönbeck, medel/lång

Charlotte ingick i Karin Olssons team som i och med U23-EM 2023 gjorde sin sista insats som landslagsledare. Hon kommer därför med stor erfarenhet av att ha gjort resan tidigare och har själv en bakgrund som medeldistansare på landslagsnivå med bland annat sex SM-guld.

Under vintern kommer landslagsledare David Frykholm tillsammans med några av de grengruppsansvariga att åka på bland annat IUSM och IJSM där de hoppas kunna bekanta sig med de aktiva och deras hemmatränare.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Albufeira Bilder
Träning, kunskapsutbyte och viktigt lagbygge i Albufeira

I helgen reste stora delar av det svenska friidrottslandslaget till Albufeira, Portugal för träningsläger. På programmet står massvis av träning, men även möten av olika slag. "Förhoppningen är att lägret skapar ett stort värde på flera olika plan",…

LÄS MER
Benke Karin NY
Benke och Karin basar över nytt PC i Malmö

Benke Blomkvist och Karin Olsson är inga nya namn inom Svensk Friidrott och de är nu tillbaka på förbundet i nya roller. Tillsammans har de under våren startat upp prestationscentrum sprint/häck i Malmö med målet att på ett bättre sätt kunna stötta b…

LÄS MER