Annons

Annons

Grete Ahlberg ohotad guldmedaljör: "Slägga för kvinnor har blivit en bra gren i Sverige"

Grete Ahlberg23 (1) Grete Ahlberg tog hem SM-guldet i slägga.

Grete Ahlberg visade klass i släggtävlingen och satte nytt SM-rekord två gånger om och tog hem guldet. Och det blev en jämn strid om silvret och bronset.

Det blev riktiga kanonresultat i kvinnornas släggtävling. Sverigeettan Grete Ahlberg från Hammarby IF ledde under stora delar av tävlingen, utmanad framför allt av Rebecka Hallerth från Spårvägen, Sara Forssell från IF Göta Karlstad och Thea Löfman från MAI. Grete inledde med ett kast på 64.87 och hade ett ogiltigt kast i andra när Rebecka Hallerth passade på att kasta 65.04. Sedan blev det återigen ledning för Grete Ahlberg i tredje omgången då hon kastade 67.32.

Det började hetta till i den femte omgången när Sara Forssell ökade till 64.87 och lade sig på bronsplats. inför den femte omgången låg Rebecka Hallerth tvåa med 66.25. Thea Löfman, som har en bra säsong i ryggen, tog då fram det som behövdes och kastade hela 66.95, endast 37 centimeter bakom ledande Grete Ahlberg.

Men Grete Ahlberg hade mer. Hon visade vem som är Sveriges bästa släggdam genom att kasta 69.49 i femte omgången, ett kast som inte bara säkrade segern för henne utan också är nytt SM-rekord. Om man trodde att Grete var klar där hade man fel. I sista omgången ökade hon ytterligare och slutade på 69.67, nytt SM-rekord, arenarekord och säsongsbästa.

– Det här är en väldigt viktig tävling för oss som ska till VM. Jag hade egentligen inga tankar på att vinna SM-guld, jag ville kasta långt, men det gick lite knackigt i början, säger Grete Ahlberg till SVT.

Hon säger att det kan ta några försök innan hon får på de längderna hon vill upp till, men att hon slappnade av efter kastet över 67 meter.  

– Det var asbra publikstöd också och då taggade jag till och skärpte mig lite, skrattar hon och fortsätter:

– Jag fick också lite press underifrån av mina konkurrenter och det är jag väldigt tacksam för. Jag tackade alla efteråt för jag behöver dem verkligen. Alla var så glada över sina resultat och det här visar att slägga för kvinnor har blivit en bra gren i Sverige.  

Efter en tät kamp bakom Grete gick silvret till Thea Löfman, 66.95, och bronset till Rebecka Hallerth, 66.54.

Alla resultat från SM-tävlingarna i Söderhamn hittar du här.

Relaterade nyheter

Lovisa Karlsson 2372
Lovisa Karlsson söndagens SM-drottning

Drygt en timme efter ISM-guldet på 60 meter häck slog Lovisa Karlsson till i längdfinalens sista omgång. Med 6.55 tog hon hem sitt andra ISM-guld och höjde sitt personliga rekord med 13 centimeter.

LÄS MER