Guld för Axelina på NCAA-mästerskapen: ”Kändes stabilt”

Axelina Johansson 2023 Axelina Johansson tog överlägset hem segern.

Tidigt på fredagsmorgonen svensk tid slog Axelina Johansson till med 19.28 och guld i kula vid de amerikanska studentmästerskapen i Austin, Texas. Axelina som var helt överlägsen hade tävlingens sex längsta stötar.

Den amerikanska universitetsidrotten har en lång historia och det finns flera olika universitetsidrottsförbund med egna mästerskap men det mest prestigefyllda är NCAA division 1 där alla de stora universiteten deltar.

Finalerna i NCAA division 1, eller de amerikanska studentmästerskapen, inleddes i onsdags och i år lyckades åtta svenskar kvala sig vidare från Regionals som avgjordes för ett par veckor sedan.

Axelina Johansson, som i vintras tog silver när mästerskapet avgjorde inomhus, var på förhand en av huvudfavoriterna tillsammans med bland annat nederländskan Jorinde van Klinken. Axelina avgjorde dock tävlingen redan i den första stöten med 18.93 och ökade sedan till 19.08 i andra omgången.

Ingen av de övriga motståndarna lyckades ta sig över 18.50 och Axelina hade alla sina sex stötar längre än tvåan. Segerresultatet 19.28 kom i den sista omgången, silvret gick till van Klinken på 18.48 och bronset till Rosa Santana med 18.37.

– Tävlingen kändes stabil, alla stötar var över 18.90 vilket känns superbra. Lite frustrerande att jag inte fick på någon träff men det kommer. Nu ser jag fram emot att komma hem till Sverige och tävla på hemmaplan, säger Axelina.

Att en svensk vinner NCAA-mästerskapen är väldigt ovanligt men Axelinas seger var faktiskt den andra av en svensk på kort tid. 2021 vann Lisa Gunnarsson stav på 4.40 och året efter tog både Lisa och Axelina brons. Andra svenskar som vunnit tävlingen utomhus är bland annat Kajsa Bergqvist i höjd 1999 och Patrik Bodén som vann tre raka NCAA-mästerskap i spjut mellan 1989 och 1991.

Emilia Sjöstrand sjua i längd

Av de övriga svenskarna som hittills tävlat under mästerskapet har Emilia Sjöstrand placerat sig bäst. Emilia, som kvalade in till finalerna i både längd och tresteg, slutade sjua i längdtävlingen på 6.31 och tillhör favoriterna i trestegsfinalen som avgörs på lördag.

Filippa Miller, som i år har hoppat 4.35 i stav, hade en tuff tävling och slutade på plats 19 med 4.00. Både Oskar Edlund på 400 meter häck eller Awet Mengsteab på 3000 meter hinder blev utslagna i semifinalerna och var en bit bakom sina årsbästan. Ivar Moisander slutade på en 15:e plats i slägga med 68.47.

NCAA-mästerskapen fortsätter fredag och lördag med Emilia Sjöstrand i tresteg, Angel Richmore i sjukamp och Caisa-Marie Lindfors som ska kasta diskus.

Se alla resultat från NCAA-mästerskapen i Austin.

Friidrottsstatistik.se hittar ni resultat, statistik och information om aktiva.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Patricia Kamga (2)
Patricia och Tindra över JVM-kvalgränsen

Släggkastaren Patricia Kamga satte i helgen personligt rekord med 59.32 och har därmed överträffat kvalgränsen till sommarens U20-VM i Lima. I diskusringen kastade Tindra Törnestam 49.17 vilket också är över kvalgränsen. Här kan du läsa mer om vad so…

Påskhelgen är en lugn period tävlingsmässigt i Sverige men i Belgrad avgörs under påskaftonen terräng-VM med två svenska deltagare. Dessutom pågår college-säsongen borta i USA för fullt med flera svenskar i aktion.