Annons

Annons

Åtta svenskar klara för NCAA-final

Axelina Axelina Johansson efter sitt silver på NCAA-mästerskapen inomhus i vintras.

I USA närmar sig college-säsongen sitt slutskede och i helgen avgjordes NCAA Regionals vilket fungerar som kval till den stora NCAA-finalen om två veckor. I år får vi med hela åtta svenskar till finalen som avgörs i Austin, Texas.

Två Regionals, West och East, avgörs parallellt och för att ta sig till NCAA-finalen krävs det att man är topp-tolv i sin Regional. NCAA-finalen består sedan av 24 deltagare i varje gren.

Axelina Johansson satte för några veckor sedan svenskt rekord i kula med 19.54. Hässelbykastaren som tävlade i West Regionals i Sacramento, Kalifornien, kunde enkelt ta sig vidare till finalen med en stöt på 18.68. I vintras tog Axelina silver på NCAA-mästerskapen inomhus efter att ha varit i ledingen fram till sista omgången.

Emilia Sjöstrand kommer att tävla i både längd och tresteg i finalen efter att ha slutat tia i längd med 6.21 och trea i tresteg på 13.67. Oskar Edlund tog sig som tolfte och sista man vidare på 400 meter häck med 50.58. Awet Mengsteab kvalade in till finalen som åtta på 3000 meter hinder efter att ha satt nytt personligt rekord med 8:33.80. Även Ivar Moisander kunde börja ladda för finalen i Austin när han slutade sjua i herrarnas slägga på 69.15.

Caisa-Marie Lindfors så när utslagen

På andra sidan USA i Jacksonville, Florida, var Caisa-Marie Lindfors på förhand en klar favorit till att ta en av de tolv säkra platserna till finalen i damernas diskus. Caisa-Marie, som i vår kastat 60.80, fick inte till kastningen utan stannade på 52.70 vilket skulle visa sig vara tolfte resultat och ändå räcka för att kvalificera sig.

En enklare resa hade Filippa Miller som med 4.22 tog sig vidare som trea i damernas stav. Filippa som för två veckor sedan klarade 4.35 och gick upp som åtta genom tiderna i Sverige. En som hamnade precis utanför avancemang till finalen var Viktor Idhammar på 1500 meter. Hans 3:49.79 var 23 hundradelar från tolfteplatsen.

Även Angel Richmore är klar för finalen i sjukamp. Sju- och tiokamp avgörs inte under Regionals utan de 24 högst rankade går direkt till finalen i Austin.

NCAA-finalen avgörs i Austin, Texas, 7–10 juni.

Se alla resultat från NCAA West Regionals.

Se alla resultat från NCAA East Regionals.

 Friidrottsstatistik.se kan ni se rekord, statistik och läsa mer om de svenska aktiva.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Oskar Edlund U23 EM
Sverige-bästa av Oskar igen!

Oskar Edlund har ännu en gång putsat sitt eget Sverige-bästa på 600 yards. I finalen i Lubbock, Texas, där Big 12 Indoor Track And Field Championships arrangeras, sprang Täbytalangen på 1:08.52.

LÄS MER