Henrik Larsson femma i VM-finalen: ”Lovar gott inför sommaren”

Henrik Larsson (11) Henrik Larsson slutade på en fin femteplats i VM-finalen på 60 meter.

IF Götas Henrik Larsson visade återigen vilken fantastisk mästerskapslöpare han är. I finalen på inomhus-VM i Glasgow slutade svensken femma på 60 meter med tiden 6.56. Under kvällen avslutades även kvinnornas femkamp där Bianca Salming slutade på en åttondeplats.

I den första semifinalen på 60 meter vid inomhus-VM i Glasgow sprang Henrik Larsson in som trea på 6.55. Det skulle visa sig räcka till final och därmed blev Henrik den förste svensken i en VM-final på 60 meter sedan 1997.

I finalen mötte Henrik världsstjärnorna Christian Coleman och Noah Lyles från USA tillsammans med bland andra Ferdinand Omanyala från Kenya och jamaicanen Ackeem Blake. Henrik startade på bana åtta bredvid Omanyala och kom i väg bra ur blocken.

Coleman, Lyles och Blake drog ifrån övriga fältet och tog hand om medaljerna med Coleman som segrare på det nya världsårsbästat 6.41. Lyles blev silvermedaljör på 6.44, två hundradelar före Blake som tog bronset.

Bakom medaljörerna var det helt jämnt mellan Henrik och Omanyala som båda korsade mållinjen på tiden 6.56. Målfotot visade att kenyanen var några tusendelar före svensken och dömdes som fyra i loppet. Henriks femteplats är den bästa svenska placeringen någonsin i grenen på ett inomhus-VM.

– Det är en bra placering men jag hade velat ha lite snabbare tid och gärna slagit mitt svenska rekord. Men jag springer tre lopp under 6.60 i dag och får vara nöjd med det. Känslan i kroppen var nästan bäst i försöksloppet, sen kände jag mig lite tröttare än vad jag brukar bli. Nu är jag väldigt taggad på att få springa 100 och 200 meter i sommar. Det ser ut som att jag har haft min absoluta toppfart vid mållinjen i alla lopp så det lovar gott inför sommaren, säger Henrik Larsson.

Bianca Salming åtta i femkampen

Turebergs Bianca Salming inledde femkampen under förmiddagen med att springa på 8.95 på 60 meter häck, klara 1.82 i höjd och stöta 13.93 i kula. Med de resultaten låg hon sjua inför de två avslutande grenarna längd och 800 meter.

I längdhoppet trampade hon över i första omgången och landade sedan på 5.65 i sitt andra hopp. Hon stannade på 5.65 efter att ha trampat över även i sista omgången.

På avslutande 800 meter var Bianca offensiv och gick tidigt upp i ledningen. Med ett varv kvar hade hon tappat till sjätte plats och kom i mål på 2:17.28 vilket gav en totalpoäng på 4317 och plats nummer åtta i tävlingen. Biancas personliga rekord som hon satte för knappt en månad sedan är på 4533 poäng.

Noor Vidts från Belgien tog sitt andra raka guld på inomhus-VM med 4773 poäng. Finlands Saga Vanninen tog karriärens första medalj på seniornivå när hon blev tvåa på 4677 poäng. Trea blev Sofie Dokter från Nederländerna som gick en hård kamp om bronset mot italienskan Sveva Gerevini på 800 meter.