Annons

Imponerande Hughes finalklar – Assarsson utslagen trots kanontid

Isak Hughes U20 EM Isak Hughes visar klassen i Jerusalem.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Under eftermiddagen fortsatte U20-EM i Jerusalem och precis som under förmiddagen fick vi se vassa svenska insatser. Isak Hughes är klar för 100-metersfinalen efter imponerande segrar i både försök och semi och i killarnas korta häck satte Edvin Assarsson nytt personligt rekord med 13.79, fjärde snabbaste tiden någonsin av en svensk junior.

Annons

HÄR kan du läsa om måndagens förmiddagspass 

Ett U20-EM innebär tuffa prövningar redan i kvalificeringsfasen och många måste prestera på toppen av sin förmåga för att ta sig vidare till nästa omgång.

För svensk del var kvällspassets största utropstecken tveklöst Isak Hughes som dundrade fram på 100 meter. Först vann IFK Växjö-talangen sitt försöksheat på utmärkta 10.28 (+1.5), bara fyra hundradelar från det personliga rekord som han satte på SM i Söderhamn. 10.28 var för övrigt bästa försökstiden i godkänd vind och den tredje bästa försökstiden totalt.

Senare på kvällen vann Isak även sin semifinal och den här gången segrade 18-åringen på 10.27 (+1.8). Den enda som var snabbare än Isak i semifinalerna var polacken Marek Zakrzewski som i +2.5-vind vann semi nummer två på 10.25. Det ser onekligen mycket lovande ut inför finalen som avgörs imorgon tisdag klockan 19.10 svensk tid.

Assarsson fyra genom tiderna

Annons

En annan svensk som presterade riktigt starkt under måndagskvällen var Malmö AI:s Edvin Assarsson, som i försöken på korta häcken sprang i mål på 13.79 (+1.2), en vässning med 15 hundradelar av det personliga rekord från Nordiska juniorlandskampen.

Tiden innebär att Assarsson (bilden nedan) klättrar från åttonde till fjärde plats på de svenska juniorernas genom-tiderna-lista. Trots det missade han avancemang med retsamt liten marginal; sista killen vidare på tid var en hundradel snabbare än Edvin.

På temat personliga rekord fick vi se ytterligare ett blågult sådant under eftermiddagen. I damernas sjukamp hade Högby IF:s Linnea Svanhall under förmiddagen inlett med 14.37 på 100 meter häck följt av 1.65 i höjd. Under eftermiddagen noterades hon för personbästat 11.75 i kula och 25.34 (+1.7) på 200 meter.

På tjejernas 100 m var Hammarby IF:s Esther Sahlqvist inte långt ifrån sitt personbästa. 17-åringen klockades för 11.74 (+2.6) i sitt försöksheat, vilket räckte till en femteplats i loppet. Sista tjejen som tog sig vidare till semifinal sprang på 11.67, en hundradel snabbare än Esthers personliga rekord.

Annons

I tjejernas kula kom Sverige till start med två representanter. Skruvs IF:s Jonna Lundgren blev sjua i den ena kvalgruppen med 13.90 som längstastöt, medan Mölndals AIK:s Beatrice Pettersson stötte 14.06 och blev sjua i den andra gruppen. Tolfte och sista tjej vidare till final stötte 14.15, därefter följde i den sammanlagda listan Beatrice och Jonna.

Falu IK:s Adam Hellbom kastade 52.77 i killarnas diskus, ett resultat som räckte till 17:e plats i kvalet. Tolfte och siste kille till final kastade 54.19.

I killarnas spjutkval krävdes 67.11 för att avancera till final. KFUM Örebros Leon Bodén, som tidigare i sommar kastat så långt som 69.95, fick det inte riktigt att stämma och nådde som längst 61.43.

På tjejernas 1500 m gällde det att vara bland de sex främsta i sitt försöksheat för att ta sig vidare till final. IFK Göteborgs Saga Provci låg bra med inför sista varvet men hade inte dagen och sprang i mål som nia.

Under tisdagen fortsätter U20-EM och då sänder SVT på SVT Play med start 16.00. Förmiddagspasset kan ses på Allathletics.

Annons

Läs vår guide till mästerskapet här.

Se alla resultat här.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Andreas Almgren (14)
Andreas Almgren EM-fyra på 10000 meter

Andreas Almgren var Europaetta på 10 000 meter inför EM i Rom och det fanns förhoppningar om en medalj för Turebergslöparen. Tyvärr räckte det inte för Andreas den här dagen utan han slutade fyra.

LÄS MER