Annons

Annons

Ingen trestegsfinal för Maja Åskag – även Grete Ahlberg utslagen

Maja Åskag 1833 Maja Åskag hade 15 centimeter upp till en plats i trestegsfinalen.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Maja Åskag gjorde karriärens fjärde bästa tävling i trestegskvalet på VM i Budapest när hon hoppade 13.98. Trots det räckte resultatet tyvärr inte till final för Maja som slutade på 16:e plats i kvalet. Grete Ahlberg lyckades inte upprepa förra årets VM-succé och blev utslagen i släggkvalet.

Råby Rekarnes Maja Åskag tog dubbla silvermedaljer på U23-EM tidigare i sommar och ställde upp i både längd och tresteg på VM.

I trestegskvalet var Maja först ut i hoppordningen och inledde med 13.78 i lätt motvind. I den andra omgången kom Majas längsta hopp som mätte 13.98. Hon avslutade kvalet med 13.85 som inte räckte till final. För att kvalificera sig för trestegsfinalen krävdes det att man hoppade 14.13.

13.98 är Majas fjärde bästa resultat i karriären. Hennes personliga rekord 14.05 är två år gammalt och i år har hon hoppat 14.00 som längst. I kampen med de två finska hopparna Salminen och Mäkelä var det Maja som hoppade längst, tio centimeter längre än Kristiina Mäkelä. Räkna med en hård duell om seger mellan dem båda under Finnkampen på Stockholms Stadion om drygt en vecka.

– Det var så roligt att tävla i dag! Det var en magisk atmosfär och jag hade så kul. Bra hoppning och känsla, jag satsade allt i dag och hade inget att förlora. Jag kände att jag hade 14.20 i kroppen i dag, det flöt på och jag kände att jag kunde trycka ut stegen men jag fick lite framåtrotation. Det får bli en snabb revansch på Finnkampen nästa vecka, säger Maja Åskag.

Ingen ny VM-final för Grete Ahlberg

I släggkvalet kunde inte Grete Ahlberg upprepa fjolårets prestation då hon tog sig till VM-final i Eugene. Grete öppnade kvalet med 68.51 följt av 66.94 och var en bit från att vara bland de tolv främsta som låg på finalplats.

69.05 i sista kastet räckte till en 22:a plats totalt och ingen ny VM-final för Grete. Inte heller fjolårets världsmästare Brooke Andersen från USA eller den polska världsrekordhållaren Anita Wlodarczyk tog sig vidare från kvalet.

För att ta sig till final krävdes 71.25 och den sista platsen dit togs av danskan Katrine Koch Jacobsen. När Grete kvalade in till VM-finalen i Eugene för ett år sedan kastade hon 70.87 och slutade sedan nia i finalen. I år har det hittills inte blivit något kast över 70 meter för Grete som har ett årsbästa på 69.67 från SM i Söderhamn.

– Jag är ganska nöjd just nu. Min enda erfarenhet från VM från förra året är att det gick så himla bra och att det var lätt att kasta långt. Det har inte varit på samma sätt den här säsongen men jag tycker ändå att jag bemöter strul som jag möter i kvalet och ger inte upp, säger Grete Ahlberg.

***

Se alla svenska hålltider och läs allt om mästerskapet i vår VM-guide.

Startlistor och resultat hittar ni här.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

IVM 2024 Sajt
Truppen till inomhus-VM presenterad: "En stark trupp"

Nu är den svenska truppen till inomhus-VM i Glasgow klar. Totalt räknar förbundskapten Kajsa Bergqvist med elva aktiva, fem kvinnor och sex män. "Det är en stark trupp med flera aktiva som kan vara med och slåss om de främsta placeringarna", säger Ka…

LÄS MER
Friidrottskanalen (1)
Friidrottskanalen öppnar för säsongen 2024

I samband med att inomhussäsongen dragit igång på allvar rullar även Friidrottskanalens sändningar från tävlingarna igång. Här hittar du aktuella sändningar för den närmsta tiden.

LÄS MER