Annons

Annons

Karlström tog karriärens fjärde VM-medalj: "Så sjukt!"

Perseus KARLSTRÖM 880 1719 En känslosam Perseus Karlström med sin silvermedalj.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Perseus Karlström hade inför VM-tävlingarna i Budapest fyra mästerskapsmedaljer, tre VM-brons och ett EM-silver. I den ungerska huvudstaden tog han ytterligare en medalj när han knep silvret på 20km gång med tiden 1:17.39.

Efter att tävlingarna skjutits upp två timmar på grund av åska och regn kunde 20km gång till slut starta. Perseus Karlström följde inledningsvis enkelt med utan att vara framme och dra de första kilometerna.

15 minuter in i loppet hade japanen Ikeda fått en lucka ned till övriga fältet där Perseus fanns med. Efter sex kilometer hade japanen drygat ut sin ledning till tio sekunder ned till klungan som då innehöll sjutton gångare. Halva loppet passerades på 38:37 och Ikedas ledning var då uppe i 15 sekunder till Korkmaz från Turkiet och Brasiliens Bonfim som brutit sig loss. Perseus låg då fyra, 21 sekunder bakom ledaren.

Efter 14 kilometer började Ikedas fart att avta och avståndet ned till Korkmaz och Bonfim var nere i sju sekunder med Perseus 14 sekunder bakom täten. Upp mot nästa kilometerpassering var det spanjoren Martin som ökade farten rejält och gick i kapp och förbi den ledande japanen.

Perseus var uppe som trea efter 16 kilometer och hade passerat japanen med fem sekunder upp till silvret och ytterligare sex sekunder till Martin. Med tre kilometer kvar var svensken nästan uppe i rygg på Bonfim som till skillnad från Perseus hade två röda kort.

Ut på sista kilometern hade Martin en betryggande ledning samtidigt som Perseus började se trött ut och tappade några meter på Bonfim. Med några hundra meter kvar av loppet fick svensken nya krafter och gick enkelt förbi Bonfim. Mot Martin fanns inget att göra men bakom honom tog Perseus Karlström silver på det nya svenska rekordet 1:17:39.

– Det är så sjukt och det gör så ont! Efter åtta kilometer ville jag bara lägga mig ned och gråta men sen kom jag in i rytmen. Jag var nästan övertygad om att det skulle gå fort från början och det var tungt och lätt på samma gång. Kroppen kändes bra men benen var lite tunga, säger en överlycklig Perseus Karlström till TV4 efter loppet.

– Jag är så pass bra att jag kunde vunnit i dag men Alvaro Martin hade sin bästa dag och är en värdig vinnare. Äntligen kliver jag upp ett steg och tar silver efter alla brons

Guldet till Alvaro Martin på 1:17:32 och Caio Bonfim tog bronset på nya nationsrekordet 1:17:47.

Se alla svenska hålltider och läs allt om mästerskapet i vår VM-guide.

TV12 och TV4 Play sänder med start 08.30 och går sedan över till TV4 klockan 12.00.

Startlistor och resultat hittar ni här.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

IVM 2024 Sajt
Truppen till inomhus-VM presenterad: "En stark trupp"

Nu är den svenska truppen till inomhus-VM i Glasgow klar. Totalt räknar förbundskapten Kajsa Bergqvist med elva aktiva, fem kvinnor och sex män. "Det är en stark trupp med flera aktiva som kan vara med och slåss om de främsta placeringarna", säger Ka…

LÄS MER
Friidrottskanalen (1)
Friidrottskanalen öppnar för säsongen 2024

I samband med att inomhussäsongen dragit igång på allvar rullar även Friidrottskanalens sändningar från tävlingarna igång. Här hittar du aktuella sändningar för den närmsta tiden.

LÄS MER