Annons

Annons

Marcus Nilsson på 22:a plats i tiokampen efter första tre grenarna

Marcus Nilsson23 Marcus Nilsson har startat sin tiokamp på VM.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Det blev en lite skakig start för Marcus Nilssons tiokamp med två övertramp i längdhoppet och en inte helt lyckad kultävling. Och Jakob Samuelssons spjutkastning räckte inte till final.

Fredagen var tiokamparnas första tävlingsdag och på startlinjen hade vi Marcus Nilsson. Förmiddagen var lika varm som de tidigare dagarna i Budapest och redan när de ställde upp för 100-metersloppet stod det klart att det skulle bli en riktigt svettig tillställning.

Marcus har dragits med en del skador under säsongen och ännu inte genomfört en hel tiokamp, så han var ett oskrivet kort när han kom till VM i Budapest.

Han inledde tiokampen med ett 100-meterslopp på 11.43, 23 hundradelar över hans personliga rekord från i maj.  

I längdhoppet, som var tiokampens andra gren, inledde Marcus med två övertramp och det blev nervigt inför det tredje och avslutande hoppet. Men han samlade ihop sig och lyckades under de pressade förutsättningarna hoppa 7.00.

– Jag flyttade bara bak lite, men kände ändå att jag fick längda in lite, men det redde ut sig. Det var väldigt skönt, säger Marcus om det sista hoppet i längddramat.

Den tredje och sista grenen för tiokamparna under förmiddagen var kula. Marcus, som har en kapacitet på uppåt 16 meter, inledde med 14.49 i första stöten. I den andra stöten blev det ett kryss i protokollet och i den sista stöten blev det ingen ökning, utan han stannade på 14.49.

– Jag gör en ok start ändå, nu är det bara att köra på, sammanfattar Marcus det första tävlingspasset.

Ingen Jakob Samuelsson till spjutfinal

Jakob Samuelsson kastade i spjutkvalet under fredagsförmiddagen Det visade sig att Jakobs grupp B, var den starkare med fler kastare som kom över 80 meter än i grupp A. Jakob, som har varit över 80 meter för första gången i år, inledde med ett kast som gick rakt upp och damp mer på 73.81 meter och följde upp med ett snett kast som han valde att trampa över.

I det sista kastet ökade Jakob visserligen, men inte tillräckligt mycket för att ta sig till final. Det sista kastet mätte 75.50 och räckte till en 26:a plats totalt i kvalet.

– Det är tråkigt så klart. Det kände bra inför, men det blev några tekniska missar och en ansatslöpning som inte stämde. Jag tyckte värmen kändes ok, det kändes som att jag hade det under kontroll, det  var den egna kastningen som inte stämde, sa Jakob efter kvalet.

Han säger att han får ta med sig erfarenheten från VM, men att det inte är så konstigt att tävlingen den här gången.

– Jag har haft en strulig säsong med skador, så jag har inte kunnat träna så mycket och det ärr väl det som märks nu. Nu ska jag avsluta säsongen med Finnkampen och sedan träffa en ortoped och försöka åtgärda problemet.

***

Se alla svenska hålltider och läs allt om mästerskapet i vår VM-guide.

Startlistor och resultat hittar ni här.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

IVM 2024 Sajt
Truppen till inomhus-VM presenterad: "En stark trupp"

Nu är den svenska truppen till inomhus-VM i Glasgow klar. Totalt räknar förbundskapten Kajsa Bergqvist med elva aktiva, fem kvinnor och sex män. "Det är en stark trupp med flera aktiva som kan vara med och slåss om de främsta placeringarna", säger Ka…

LÄS MER
Friidrottskanalen (1)
Friidrottskanalen öppnar för säsongen 2024

I samband med att inomhussäsongen dragit igång på allvar rullar även Friidrottskanalens sändningar från tävlingarna igång. Här hittar du aktuella sändningar för den närmsta tiden.

LÄS MER