Missa inte Mondo Classic på torsdag

Armand Duplantis 7224

FOTO: DECA TEXT&BILD

På torsdag är det återigen dags för den renodlade stavhoppsgalan Mondo Classic i Uppsala och IFU Arena. Mondo Duplantis ställs mot tio av världens bästa manliga stavhoppare i sin hemma-arena och tävlingen sänds på SVT.

Precis som Sergey Bubka på sin tid och Renaud Lavillenie arrangerar nu Mondo sin egen gala på hemmaplan. För ett år sedan vann Mondo tävlingen på 6.04 vilket då var världsårsbästa, några veckor senare slog han sitt första världsrekord för året med 6.19 i Serbien.

Galan går att se på plats i IFU Arena och det finns fortfarande biljetter kvar att köpa. SVT kommer att sända tävlingen med start 19.00.

I år har arrangörerna fått ihop ett vasst startfält och bland de absoluta toppnamnen saknas egentligen bara Chris Nielsen från USA och Sondre Guttormsen från Norge. Förutom Mondo kommer följande tio hoppare till start:

Sam Kendricks, USA: VM-guld både 2017 och 2019 samt OS-brons 2016, missade VM ifjol men är i år tillbaka och har redan hoppat 5.82 inomhus.

KC Lightfoot, USA: Hoppade 5.83 på galan i Karlsruhe i fredags som han vann. Missade VM i somras men var fyra på OS i Tokyo.

Ernest Obiena, Filippinerna: Tog bronset på VM i Eugene 2022 när han klarade 5.94 och hoppade 5.82 så sent som i lördags.

Thiago Braz, Brasilien: OS-guldmedaljören från 2016 som även knep bronset på OS i Tokyo. Han var tvåa bakom Mondo på inomhus-VM för ett år sedan och slutade sjua i Karlsruhe på 5.66 som är hans årsbästa.

Bo Kanda Lita Baehre, Tyskland: Silvermedaljören från EM i München 2022 som i somras hoppade hela 5.90. Hittills i år har han hoppat tre tävlingar hemma i Tyskland med 5.72 som bästa resultat.

Ben Broedes, Belgien: Belgisk rekordhållare med 5.85 från i somras, nådde inte upp till de höga höjderna under mästerskapen 2022 med undantag för inomhus-VM där han slutade femma på 5.75. Hans årsbästa 5.72 hoppade han i tyska Cottbus för en vecka sedan.

Kurtis Marschall, Australien: Marschall vann i somras sitt andra raka guld vid Samväldesspelen och har i år hoppat 5.60 utomhus hemma i Australien och även han tog 5.83 på galan i Karlsruhe när han slutade tvåa.

Pål Haugen Lillefosse, Norge: Lillefosse tog hem bronset under EM i München och hoppade under sommaren norskt rekord med 5.86. Han blev av med sitt norska inomhusrekord för några dagar sedan när Sondre Guttormsen klarade 5.84 vid en tävling i USA.

Thibaut Collet, Frankrike: Fransmannen som var femma på EM i München har i år gjort två tävlingar med 5.81 som högst.

Emmanouil Karalis, Grekland: Karalis var femma på inomus-VM redan 2018 som 18-åring och delad fyra med Lightfoot på OS i Tokyo. I år har han satt personligt rekord med 5.83 som han klarade i Karlsruhe.

Renaud Lavillenie kommer att vara på plats i Uppsala som hedersgäst men kommer inte att hoppa på grund av en skada som sätter stopp för hela hans inomhussäsong.

Läs mer om Mondo Classic på arrangörens hemsida.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter