Annons

Annons

Mondo plockade hem segern i stav: "Viktigast att ta poäng till Sverige"

Armand Duplantis23 (6) Armand Duplantis tog maxpoäng till Sverige i Finnkampen.

Det må ha känts givet från början, men Armand Duplantis plockade hem segern i stavhoppet till Sverige: "Det är kul att hoppa på Finnkampen och på Stadion." Svensk seger blev det även i damernas jämna höjdhopp då Ellen Ekholm vann på färre rivningar.

En av anledningarna till att stavhoppskurvan hade ovanligt mycket publik i år var klädd i gulblått och hette Armand Duplantis. Mondo var redo för start i Finnkampen och med sig hade han Linus Jönsson, som debuterade i senior-Finnkampen, och William Asker.

Linus Jönsson och William Asker gick in på 4.75 och båda klarade sig över 4.90, men för William Asker tog det stopp på 5.05 en höjd som Linus Jönsson tog i andra försöket. Linus fortsatte att storhoppa och klarade sig upp till 5.25 i andra. Sedan blev det för högt och Linus fick tacka för sig inför den hängivna publiken.

Armand Duplantis klev in i sin tredje Finnkamp på 5.60 till publikens stora förtjusning. Han klarade sin ingångshöjd i första försöket och tog därmed hem segern. Mondo var sugen på mer, att slå sitt eget Finnkampsrekord, så ribban åkte upp på 6.01. Men det var en höjd som inte ens Armand Duplantis klarade i det kyliga och lite blåsiga vädret efter veckor av intensivt tävlande.  

– Det var kul, det blev inte så mycket hoppa för mig, men det är kul att hoppa på Finnkampen och på Stadion. Det är lite svårt med mitt tajta schema just nu, att hoppa högt, men det var inte det viktigaste idag utan det var att vinna och ta poäng till Sverige, sa Armand Duplantis SVT och fortsatte:

– Adrenalinkraschen efter ett VM är ”no joke” så energin är lite låg. Men jag känner mig ganska bra. Planen är att försöka på världsrekord igen på mina kommande två tävlingar i Bryssel och Eugene.

Han sa också att det var viktigt för honom att vara med på Stadion och få träffa publiken, hälsa och ta selfies, vilket många förstås gärna gjorde.

Rivningsfri Ellen Ekholm segrade i höjdhoppet

Det kvinnliga höjdhoppet såg på förhand ut att ge Finland 13 poäng och Sverige 9. Men det skulle hoppas om det och det skulle visa sig att det inte alltid stämmer vad man tror på förhand.

Samtliga hoppare var felfria upp till 1.78 och det var helt ovisst hur tävlingen skulle sluta. Till slut var det fyra hoppare som klarade 1.84, men ingen som klarade 1.87. Det stod då klart att Ellen Ekholm, som var helt utan rivningar, tog hem segern. Det var också svenskt på fjärde plats genom Louises Ekman och på sjätte plats genom Engla Nilsson. Det blev helt jämna poäng, 11-11 i grenen.

***

Alla resultat från Finnkampen hittar du här.

Mer information om Finnkampen hittar du här.

Relaterade nyheter