Annons

Annons

Montler och Mondo till final: ”Redo att ta Sveriges andra guld”

Armand Duplantis23 (3) Mondo Duplantis tog sig enkelt till final.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Det var tre svenskar som tävlade i hettan på VM-arenan i Budapest under onsdagens försökspass. Armand Duplantis i stavkvalet, Thobias Montler i längdkvalet och Julia Henriksson i försök på 200 meter. Och två av tre tog sig vidare.

Armand Duplantis har, trots att han inte vann sista tävlingen inför VM, ett starkt favoritskap över sig under det här världsmästerskapet och han gjorde ingen besviken i sitt första hopp i kvalet på 5.55 när han seglade över ribban med en halvmeter till godo. Som alltid blev stavkvalet en utdragen historia och när Mondo hoppade sitt andra hopp hade det redan pågått i över en timme. Även 5.70 tog han med en enorm marginal till ribban och en finalplats kändes mer eller mindre klar eftersom flera av hopparna hade problem på de lägre höjderna. Just på 5.70 vaknade många av hopparna till och klarade i första försöket och han fick ta även 5.75 för att säkra finalplatsen.

– Det kändes bra, jag gjorde jobbet. Det kändes som att jag sparade ganska mycket energi också, säger en glad och lugn Mondo.

Under tävlingen i Monaco, då han besegrades av Obiena, hade han en känning i låret, en känning som inte längre är ett problem.

Mondo berättar också att han blev riktigt peppad av att se en ”ice cold” Daniel Ståhl ta guld i diskus.

– Jag älskar att se svenskar göra bra ifrån sig. Jag känner mig redo att ta Sveriges andra guld.

Finalen i stavhopp går på lördag kväll.

Montler vidare till final efter nervöst kval

Thobias Montler klev in i längdkvalet med en problematisk säsong, kantad av skador, med sig bagaget. Hans första hopp såg långt ut, men var ett övertramp. I andra hoppet blev det grön flagg och hoppet mätte 8.03, vilket innebär nytt årsbästa och ett stort kliv upp i resultatlistan. Men det var fler som hoppade bra. Inför det tredje och sista hoppet låg Thobias Montler tia och när han inte lyckades öka hängde det på att inte fler än två hoppade om honom. Turligt nog var det bara en som fick till ett längre hopp i sista omgången och Thobias gick vidare till final som elva. För att ta sig till final krävdes till slut 8.00.

– Det var ett svettigt kval, men ett förstahopp som gav god mersmak och mycket självsäkerhet till andra hoppet. Jag trodde att om jag gjorde ett hopp över åtta meter skulle det vara säkert men det visade sig att det var ett riktigt bra kval och det krävdes långa hopp, säger en lättad Thobias Montler. 

Om väntan efter hans tredje hopp säger han:

– Jag visste att gubbarna som var bakom mig har god potential att kunna hoppa över åtta meter så det var en kämpig stund. 

Nu väntar längdfinal på torsdagskvällen och nu gäller det att ladda om. 

– Den känslan jag hade i det första hoppet den visar att det finns väldigt långa hopp i mig som är konkurrenskraftiga mot de andra. Kan jag bara få med dem på rätt sida av plankan så kan det bli väldigt bra. 

Julia Henrikssons tid räckte inte till semi

Sveriges sprintdrottning Julia Henriksson sprang i det fjärde försöksheatet av sex på 200 meter. När hon ställde sig i startblocken var premisserna att hon var tvungen att springa på en tid mycket nära sitt personliga rekord för att ha en chans att ta sig vidare till semifinal.

Julia sprang på den sjätte banan och kom in en bit efter på upploppet. Hon kom till slut sist i mål på 23.55 och det räckte inte för att ta sig vidare till semi.

– Det var inte en av mina bättre tävlingar. Jag vet inte varför det inte gick snabbare, för det kändes väldigt bra på uppvärmningen. Men jag får kika på det i efterhand, sa Julia och fortsatte:

– Jag har haft lite problem med en fot som jag stukade på Malmö FGP och det har väl inte varit optimal uppladdning, men jag är glad att säsongen inte är slut och laddar nu för Finnkampen.

***

Se alla svenska hålltider och läs allt om mästerskapet i vår VM-guide.

Startlistor och resultat hittar ni här.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Kajsa Bergqvist24
Nu börjar inomhus-VM: ”Ett taggat gäng”

Glasgow vibrerar av friidrottsyra – på förmiddagen fredagen den 1 mars drar inomhus-VM igång. Och först ut bland svenskarna är mångkamparen Bianca Salming: "Hon kan vara med och fajtas", säger Kajsa Bergqvist.

LÄS MER
Khaddi Sagnia 1
Friidrotts-VM 2027 till Peking

Under onsdagen kom beskedet från World Athletics att VM 2027 kommer att gå i Kinas huvudstad Peking. Precis som på VM 2015 kommer tävlingarna att avgöras i "Fågelboet" som invigdes i samband med OS 2008.

LÄS MER