Oliver Löfqvist främst bland seniorerna på terräng-EM

Oliver Löfqvist Oliver Löfqvist blev bäste svensk i herrarnas lopp.

Det fanns på förhand förhoppningar om framskjutna placeringar för seniorerna på terräng-EM, framför allt genom Sarah Lahti och Emil Danielsson. I stället var det Oliver Löfqvist som klev fram och tog den främsta svenska placeringen när han slutade på 19:e plats.

Efter de svenska juniorframgångarna var det dags för seniorerna att ta sig an den leriga terrängbanan i Bryssel. Sex varv och totalt nio kilometer skulle avverkas och damerna var först ut.

Sarah Lahti som haft en bra terrängsäsong med flera vinster var ensam svensk deltagare och hon inledde också loppet bra. Hon var tidigt med långt fram och efter två varv var hon en del av tätkvartetten. På det tredje varvet var olyckan tyvärr för Sarah som vrickade foten och tvingades bryta.

– Jag stukade foten ganska rejält för fem veckor sedan. De sista två veckorna har det känts bra men när jag vrickade till den igen under loppet så tappade jag helt kontrollen och kunde inte hålla uppe ankeln. Jag hoppas inte att det ska vara något långvarigt men jag ska se till att få en magnetröntgen så snabbt som möjligt, säger Sarah Lahti efter loppet.

Karoline Bjerkeli Grövdal från Norge tog sitt tredje raka guld på terräng-EM och vann med en förkrossande marginal på 45 sekunder. Italienskan Nadia Battocletti som tidigare har dominerat juniorklassen tog nu sin första seniormedalj när hon slutade tvåa. Bronset gick till Abbie Donnelly från Storbritannien.

På herrsidan hade Sverige fyra löpare till start. Emil Danielsson öppnade offensivt och låg nia vid den första mellantiden. Även Mohammadreza Abootorabi låg med bland de tjugo främsta.

Danielsson tappade ut på det andra varvet och blev passerad av både Abootorabi och Oliver Löfqvist. Löfqvist plockade placering efter placering samtidigt som Danielsson föll tillbaka och låg placerad i mitten av fältet resten av loppet.

Efter det fjärde varvet var Löfqvist uppe som 25:a och vid den sista mellantiden hade han klättrat till en 22:a plats. Efter en urstark avslutning, där han sprang tre sekunder snabbare än segraren från den sista mellantiden och in i mål, blev slutplaceringen 19 för Löfqvist.

I det jämna loppet hade han bara 39 sekunder upp till guldmedaljören Yann Scrub från Frankrike. Silvret togs av norrmannen Magnus Tuv Myhre som var tre sekunder bakom fransmannen och hemmalöparen Robin Hendrix knep bronset före en trött Hugo Milner från Storbritannien.

Emil Danielsson kom i mål som 45:a, placeringen före Leo Magnusson. Mohammadreza Abootorabi tappade många placeringar och gick i mål som 56:a.

Se alla resultat från terräng-EM i Bryssel.