Annons

Perseus tvåa på Lag-EM: "Kunde inte göra så mycket mer i dag"

Perseus Karlström (4) Perseus Karlström (arkivbild).

FOTO: DECA TEXT&BILD

Perseus Karlström blev under söndagen tvåa på 20 km vid Lag-EM i Podebrady där han gick i mål på 1:19:27. Segrade gjorde italienaren Francesco Fortunato som var 28 sekunder snabbare. "Jag är absolut nöjd med tanke på att jag har kört väldigt hård träning och inte släppt upp särskilt mycket", säger Perseus som siktar på att vara bättre än någonsin på sommarens VM.

Annons

De båda italienarna Massimo Stano och Francesco Fortunato anförde fältet under den första milen, Stano allra längst fram, och duon fick tidigt en ganska rejäl lucka ner till jagande Perseus Karlström.

Halvvägs hade Perseus ätit ikapp det mesta av avståndet och bara sju sekunder fattades efter 10 kilometer.

Strax före 12-kilometerspasseringen svepte Perseus förbi de båda italienarna, men Fortunato följde med och kom sedan med en tydlig attack efter 14 kilometer.

Med 5 kilometer kvar hade Fortunato 6 sekunders lucka till Perseus, en ledning som under de avslutande kilometrar växte sakta men säkert.

Fortunato segrade till slut med 28 sekunders marginal och gick precis under 1:19. Detta var italienarens första större seger på 20 km och PB med en dryg minut.

Annons

Perseus blev tvåa på 1:19:27, tangerat årsbästa, och Massimo Stano gick i mål på tredje plats, slagen med 40 sekunder av svensken.

"Inte alls formtoppat"

- Självklart hade jag velat vinna, men italienaren som segrar i dag gör sitt livs tävling och en jättebra tid. Jag har en bra tävling men långt ifrån min bästa. Jag kunde inte göra så mycket mer i dag, säger Perseus.

- Jag är absolut nöjd med tanke på att jag har kört väldigt hård träning och inte släppt upp särskilt mycket. Jag har inte alls formtoppat utan siktar mer mot Budapest för att vara bättre än tidigare år just på VM.

Vad tänkte du när italienarna stack iväg så hårt i början?

Annons

- Jag visste att det tempo de satte upp var i princip självmordstempo. Det var ändå 26 grader varmt och med tanke på värmen startade de för snabbt. Jag var bekväm med att de inte skulle kunna hålla den farten, men sedan hittade Fortunato ändå nya krafter mot slutet av loppet. Det var hans dag.

Perseus var Sveriges enda deltagare på mästerskapet i Tjeckien och han hade möjligheten att ta tredje raka segern. Både i Alytus, Litauen 2019 och i Podebrady 2021 slutade det med seger för Perseus.

I lagtävlingen på männens 20 km segrade Italien före Spanien och Tyskland.

HÄR hittas resultat från mästerskapet. Där kan man bland annat se att Spaniens Maria Perez tidigare under söndagen satte världsrekord på 35 km med 2.37.15.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter