Plats 1–5 på listan över Årets friidrottare 2022

Armand Duplantis. Armand Duplantis – Årets friidrottare 2022

På Friidrottsgalan delades utmärkelsen Årets friidrottare ut. Här kan du läsa motiveringarna till platserna 1–5 på listan över årets 10 främsta friidrottare 2022.

1. Armand Duplantis

Stavhoppshistoriens främsta årsfacit någonsin gjorde Mondo till oomstridd manlig friidrottsetta alla kategorier 2022 – inte bara i Sverige utan i hela världen! Segrar och 6m-resultat kom på löpande band där tre nya mästartitlar – VM, Inne-VM och EM – och tre nya världsrekord utgjorde de formella topparna. Världsrekorden 6.20 på inne-VM och 6.21 på ute-VM innebar dessutom att Mondo stod för spektakulära slutpunkter på båda dessa mästerskapsevenemang.

2. Daniel Ståhl

Även om Daniel fick släppa positionen som grenens dominant i världen höll han fortsatt hög klass. På VM blev han 4:a 45 cm från brons och på EM 5:a 75 cm från brons. Daniel hade också segrar mot både VM-ettan Ceh och EM-ettan Alekna. Dessutom stod Daniel för tre nya 70m-tävlingar där toppnoteringen 71.47 på Lag-SM gjorde honom till statistisk världsetta för sjunde året i rad.

3. Thobias Montler

Thobias har sedan 2018 hoppat alla internationella mästerskapsfinaler. 2022 tillkom alltså VM, EM och Inne-VM. Och det handlade verkligen inte om bara deltagande: 2022 gav nämligen silvermedaljer på både inne-VM – efter svenska innerekordet 8.38 – och EM! Dessutom var Thobias aldrig sämre än 5:a i fyra Diamond League-starter

4. Simon Pettersson

Simon levererade sina i särklass längsta kast för året då det gällde som mest, dvs på mästerskapen: På VM 68.11 i kvalet följt av 67.00 i finalen där han blev 5:a bara 55 cm från brons, på EM 67.12 som gav 4:e plats retfulla 2 cm från brons och på SM kom karriärens första 70m-kast – 70.42 – som gav första SM-titeln och plats 23 i världen – genom tiderna!

5. Khaddi Sagnia

Khaddi stod för ännu ett år av stabil världsklasshoppning med final i alla de tre stora mästerskapen. De placeringsmässiga topparna var 6:e platsen på VM bara 2 cm från brons, 2:a platsen i Diamond League-finalen och den suveräna segern på nya personbästat 6.95 vid DL-galan i Eugene

För motiveringarna stod A Lennart Julin.