Annons

Annons

Pressad Montler fixade SM-guldet: ”Det satt hårt inne”

M Längdhopp 0992 Thobias Montler tog hem guldet i längd för Joakim Hellbratt och Carl af Forselles.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Thobias Montler inledde längdhoppstävlingen under SM i Söderhamn med två övertramp. Han lyckades vända på tävlingen och ta hem SM-guldet på 7.76 före Jokaim Hellbratt som slog till med 7.70 i något för stark vind. I kvinnornas spjut tog Beatrice Lantz karriärens första SM-guld

Regerande mästaren Thobias Montler satte sig i en svår situation i längdfinalen. Efter två övertramp lyckades han i tredje hoppet få ett godkänt resultat och lämnade 40 centimeter på plankan. Med 7.68 låg han just då tvåa bakom Joakim Hellbratt som hoppade 7.70 vilket hade varit personligt rekord om inte vinden varit för stark.

I den fjärde omgången tog Thobias ledningen med ett hopp på 7.76 innan han stod över sitt femte hopp. I den sista omgången hoppade han 7.74 och det blev sedan en nervös väntan eftersom Joakim Hellbratt hoppade sist av alla. Joakims resultat mätte 7.61, personligt rekord i godkänd vind, och han fick nöja sig med silvermedaljen. Bronset gick till Carl af Forselles som hoppade 7.59 i något för stark medvind men han fick med sig ett personligt rekord i godkänd vind på 7.46.

– Det satt hårt inne i dag och det var svettigt in i det sista. Joakim pressade på bra bakifrån och det var tufft men kul att gå från tävlingen som segrare. De första tre hoppen kändes bra och sen tog energin slut, säger Thobias Montler.

Beatrice Lantz tog karriärens första SM-guld: ”Det är fantastiskt”

I fredagens spjutkval imponerade Beatrice Lantz när hon i första kastet satte årsbästa med 53.42. Beatrice som tidigare satsat på sjukamp har ett SM-brons från 2015 i den grenen som bästa SM-resultat. I finalen inledde hon med 46.19 innan segerkastet kom i omgång två då hon fick på 51.90.

Det blev en jämn kamp om guldet, Matilda Elfgaard var bara 15 centimeter bakom Beatrice som silvermedaljör. Amanda Olsson blev trea på 51.37 och det skiljde alltså inte mer än 53 centimeter mellan guld och brons.

– Det är fantastiskt, efter lyftet förra året när jag kastade 55 meter så är det SM-guldet jag har haft i tankarna. I fjol spände jag bort mig på SM så att det höll hela vägen i dag känns otroligt. Jag hade en mer avslappnad inställning när jag gick in i tävlingen i dag och skulle bara ha kul, säger överlycklig Beatrice Lantz.

Följ tävlingarna live på SVT.

Alla resultat från SM-tävlingarna i Söderhamn hittar du här.

Relaterade nyheter