Annons

Annons

Seger utan 6-metershopp för Duplantis i säsongsöppningen i Astana

Mondo 23

Tre svenskar ställde upp i World Athletics Indoor Tour Gold-tävlingen i Astana. Mondo Duplantis och Emil Danielsson gjorde inomhuspremiärer och Max Hrelja gjorde sin andra tävling för säsongen.

Säsongsdebuter är alltid spännande att se och inte blir det mindre spännande när det är dags för en av världens största friidrottsstjärnor att avslöja hur formen är. Armand Duplantis klev in i inomhussäsongen i Astana i Kazakstan, men den som ville se ett hopp över 6 meter redan i premiären blev besviken.

Mondo Duplantis gick in i tävlingen på 5.60, en höjd som han tog enkelt. Sedan stod han över både 5.70 och 5.75 och rev första försöket på 5.80, men gled sedan över höjden i andra. I och med det hade han vunnit tävlingen och valde att gå upp till 6 meter. Skulle det gå vägen i årets första tävling?

Han rev det första försöket och man såg att Mondo var minst sagt irriterad på sig själv när ribban damp ner i mattan. Inte heller andra försöket på 6 meter gick vägen och när ribban inte låg kvar i det tredje försöket var det inte mycket mer att göra än att tacka publiken och konstatera att säsongsöppningen stannade på 5.80.

Max Hrelja prickade sitt pers för andra tävlingen i rad

Max Hrelja hade en fin säsongsöppning tidigare i veckan då han sprang på tangerat personbästa, 7.70. I Astana sprang Max, iklädd MAI-linnet, på 7.72 i den andra, mycket täta semifinalen. Tiden räckte för att kvala in till finalen som siste man. 

I finalen putsade Max Hrelja den tiden lite, men tyvärr inte tillräckligt mycket för att komma under sitt pers, utan prickade exakt 7.70 igen, vilket räckte till en femteplats.

Emil Danielsson öppnade sin inomhussäsong i Astana med ett lopp på 3000 meter. Efter 600 meter låg Emil trea och hade ett par meter fram till tätduon och hararna. Med tio varv kvar hade det blivit en rejäl lucka fram till täten, etiopierna Samuel Tefara och Getnet Wale. Emil fick springa största delen av loppet på egen hand, i ett vakuum mellan täten och Nursultan Keneshbekov från Kazakstan på fjärde plats.

Trots att han sprang utan draghjälp gick han i mål på nytt svenskt årsbästa på 7:55.54.

– Det var ett väldigt tunt startfält med två som drog iväg direkt. Sen körde jag själv hela vägen och det höll okej i 2000 meter men sedan kunde jag inte hålla uppe farten. Jag är inte stark nog för tillfället helt enkelt, men tror att detta var ett steg i rätt riktning i alla fall, säger Emil efter loppet.

***

Alla resultat från tävlingen.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

K Höjd 777 9231
Maja Nilsson öppnade säsongen med 1.90

I Kenyas huvudstad Nairobi inledde Örgrytes Maja Nilsson sin höjdhoppssäsong med att klara 1.90. Svenskan slutade tvåa i tävlingen som ingår i World Athletics Continental Tour Gold.

LÄS MER