Simon Sundström till hinderfinal: ”Otroligt stort”

Simon SUNDSTRÖM 1296 Simon Sundström satte personligt rekord och tog sig till VM-final.

I försöksheaten på 3000 meter hinder hade vi tre svenskar med. Bäst lyckades Simon Sundström som sprang i mål som femma i tredje försöksheatet på det nya personliga rekordet 8:20.10 och är klar för VM-final. På 1500 meter lyckades inte Hanna Hermansson att avancera till semifinal trots nytt årsbästa.

På 3000 meter hinder hade Sverige tre svenskar till start med Vidar Johansson i det första försöksheatet där de fem främsta gick direkt till VM-final. Vidar låg med i tätklungan fram till att det var 600 meter kvar då han tvingades släppa. Svensken kom i mål som nia på tiden 8:27.21.

I heat nummer två var Emil Blomberg offensiv från start och var ett tag uppe som tvåa. Efter den tuffa starten föll Emil tillbaka och med två varv kvar hade han svårt att följa de främsta löparna. Emil slutade tolva på 8:42.33.

Simon Sundström valde en något mer avvaktande taktik i det tredje och avslutande försöksheatet när han placerade sig i den bakre delen av klungan. Med ett varv kvar hade fyra löpare brutit sig loss men Simon var långt fram i kampen om den femte finalplatsen.

Simon gjorde ett starkt sista varv och in på upploppet var han femma. Han höll placeringen in i mål och säkrade en finalplats på det nya personliga rekordet 8:20.10.

– Fantastiskt, det känns jättebra. Efter sista hindret kände jag att femteplatsen är min. Final är otroligt stort för mig och något jag drömt om länge, säger Simon Sundström till TV4.

Hanna Hermansson sänkte årsbästat med drygt en sekund. Foto: Deca Text&Bild.

Hanna Hermansson utslagen trots nytt årsbästa

I försöksheaten på 1500 meter placerade sig Hanna Hermansson långt bak i fältet som anfördes av Faith Kipyegon från Kenya. För att ta sig vidare till semifinal behövde hon vara bland de sex främsta och med ett varv kvar hade en grupp på just sex löpare ryckt i från övriga. Hanna gjorde en snabb avslutning av loppet och kom i mål som tia på 4:06.42, nytt årsbästa för svenskan.

Se alla svenska hålltider och läs allt om mästerskapet i vår VM-guide.

TV12 och TV4 Play sänder med start 08.30 och går sedan över till TV4 klockan 12.00.