Annons

Största VM-truppen på 28 år – "Väldigt nöjd med vårt lag"

VM Sajt

32 aktiva hade fått VM-klartecken av förbundskapten Kajsa Bergqvist. Lika många har nu fått grönt ljus från World Athletics, vilket innebär att Sveriges trupp till Budapest är den största sedan hemma-VM 1995. "Jag är väldigt nöjd med vårt lag", säger Kajsa.

Annons

HÄR HITTAS SVENSK FRIIDROTTS VM-GUIDE 

På VM i Göteborg stod Sverige för 38 starter. 28 år senare åker förbundskapten Kajsa Bergqvist till Budapest med historiens näst största blågula VM-trupp.

Eter positiva besked från Carl Bengtström, Axelina Johansson, Khaddi Sagnia och Marcus Nilsson, en kvartett som dragits med skadebekymmer, anmälde Kajsa i fredags 32 aktiva till mästerskapet i Ungern. Nu har samtliga garanterats en nummerlapp av World Athletics, och fyra av de aktiva – Emil Danielsson, Perseus Karlström, Sarah Lahti och Maja Åskag och – ska dubblera så i praktiken kan det bli 36 starter.

En del av gänget har klarat de officiella VM-kvalgränserna, andra tog sig in via ranking. Och i vanlig ordning innehåller truppen aktiva med mycket skiftande förväntningar och förhoppningar. Laget rymmer etablerade världsstjärnor och aktiva som befinner sig i början av sina internationella karriärer.

– Sammantaget har vi fyra givna medaljchanser. Perseus Karlström har mycket goda möjligheter på både 20 och 35 kilometer och sedan har vi Mondo Duplantis och Daniel Ståhl som också är tydliga medaljaspiranter, säger Kajsa Bergqvist som menar att ett rimligt utfall är 2–3 medaljer.

Annons

"2–3 medaljer känns realistiskt"

– Fyra givna medaljchanser är inte synonymt med fyra garanterade medaljer. Jag säger att 2-3 medaljer känns realistiskt. Sedan ska vi inte alls utesluta att någon annan i truppen överraskar och blandar sig i fajten om en pallplats oavsett vad statistiken sade på förhand. Men det är viktigt att ha det historiska perspektivet klart för sig. Bara en gång i VM-historien har vi tagit fler än tre medaljer, det var i Paris 2003.

18 världsmästerskap har arrangerats sedan Helsingfors 1983. Sju gånger har Sverige blivit utan medalj och lika många gånger har de blågula fått nöja sig med en. Två gånger, i Doha 2019 och Edmonton 2001, blev det två svenska VM-medaljer. 2005 i Helsingfors fick tre svenskar kliva upp på pallen och så var det jackpotten i Paris där det slutade med hela fem svenska medaljer.

– Internt i laget pratar vi mer om prestationsmål än om resultatmål. Alla svenskar som startar i Budapest ska ha så bra förutsättningar som möjligt att prestera på toppen av sin förmåga. Alla vill maximera sin prestation, ge sitt yttersta och samtidigt passa på att njuta av ett stort ögonblick i livet. Vissa kan ta medalj, vissa avancerar till final eller tar sig vidare en omgång, andra persar eller besegrar statistiskt vassare konkurrenter, säger Kajsa som tror och hoppas på stora framgångar, på olika nivåer.

– Jag tror stenhårt på den här truppen! Det är ett gäng där alla tävlar individuellt, men det är samtidigt ett lag med en grym energi, där alla stöttar och inspirerar varandra.

Annons

HÄR hittas den svenska VM-truppen.

Friidrotts-VM i Budapest avgörs 19-27 augusti och HÄR hittar du arrangörens hemsida.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Sara Lennman 2884
Personligt rekord igen av Lennman: "Riktigt nöjd"

Så sent som i måndags satte Sara Lennman personligt rekord i kula med 18.25. På Nordiska mästerskapen i Malmö förbättrade hon perset med ytterligare 14 centimeter. Under söndagen fick vi även se Maja Nilsson höja sitt svenska årsbästa i höjd till 1.9…

LÄS MER
Henrik Larsson 2859
Blågul trio under 21 sekunder

Det fina vädret höll i sig under den andra dagen av Nordiska mästerskapen i Malmö. Vinden hade mojnat vilket de manliga 200-meterslöparna utnyttjade till fullo. Henrik Larsson vann på fina 20.49 och fick med ytterligare två svenskar under 21 sekunder…

LÄS MER