Annons

Annons

Svenskt rekord av Andreas Almgren: ”Formen är väldigt bra”

Andreas Almgren TW67225 Andreas Almgren är ny svensk rekordhållare på 1500 meter.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Diamond League-galan i Oslo fick en fantastisk avslutning med ett 1500-meters lopp där inte mindre än åtta löpare gick under 3:30. Andreas Almgren som blev tolva i loppet sänkte det svenska rekordet ned till 3:32.00.

Kalle Berglunds svenska rekord på 1500 meter hade stått sig sedan VM i Doha 2019. I söndags gick Andreas Almgren in som trea genom tiderna i Sverige efter 3:36.52 på Folksam Grand Prix Sollentuna.

I Oslo hade hemmafavoriten Jakob Ingebrigtsen aviserat att han ville ha ett snabbt lopp vilket det också blev. Farten var beställd för att gå in på en tid under 3:29 vilket gjorde att tempot var hög från början och Andreas lade sig långt bak i fältet.

När farten ökade skapades luckor framför Andreas men med ett varv kvar lyckades han avancera och närma sig löpare. Jakob Ingebrigtsen drog ifrån övriga på upploppet och gick i mål som vinnare på 3:27.95. Andreas höll bra hela vägen in i mål och slutade tolva på 3:32.00, en sänkning av det svenska rekordet med 1.7 sekunder.

- Jag fick hänga i så gott det gick för det här är jag inte van vid. Formen är väldigt bra, jag har äntligen fått en lång träningsperiod utan skador och då kommer resultaten. Nu är fokus på 5000 meter som är min huvuddistans, sa Andreas till TV4 efter loppet.

Thobias Montler tillbaka över åtta meter

I herrarna längdtävling fick Thobias Montler på säsongens första hopp över åtta meter. Han inledde med ett underkänt hopp följt av 8.00 och 8.01 som blev kvällens längsta resultat. Thobias slutade femma i tävlingen som vanns av Simon Ehammer från Schweiz på 8.32. Armand Duplantis gjorde ännu en tävling över sex meter i stav när han vann på 6.01.

Maja Åskag inledde sin trestegstävling med tre övertramp och hoppade sedan 13.19 i den fjärde omgången. Maja lyckades samla ihop sig i det femte hoppet och landade på 13.73 vilket räckte till en åttonde plats. Axelina Johansson landade i Europa för bara några dagar sedan och kände av den långa resan och tidsomställningen från USA. Med 18.72 som bästa resultat i damernas kula slutade Axelina sjua i en tävling med sex kvinnor över 19 meter. Segern gick kanadensiskan Sarah Mitton på 19.54. Även Fanny Roos fanns med i tävlingen som för hennes del slutade med tre underkända stötar.

Flera svenska löpare fanns med under förtävlingarna där Josefin Heier var en av de som presterade bäst genom att sänka sitt personliga rekord på 800 meter ned till 2:07.28. Olivia Weslien var nära sitt nysatta personliga rekord på 1500 meter när hon sprang in på 4:17.98. En som förbättrade sitt pers på samma distans var junioren Saga Provci som så när tog sig under 4:20 med 4:20.51.

Se alla resultat från Diamond League Oslo.

Friidrottsstatistik.se kan ni hitta statistik, resultat och läsa mer information om de aktiva.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Oskar Edlund U23 EM
Sverige-bästa av Oskar igen!

Oskar Edlund har ännu en gång putsat sitt eget Sverige-bästa på 600 yards. I finalen i Lubbock, Texas, där Big 12 Indoor Track And Field Championships arrangeras, sprang Täbytalangen på 1:08.52.

LÄS MER
Emilia Sjöstrand (1)
Emilia Sjöstrand fjärde svenskan över 14 meter

I Albuquerque, New Mexico blev Hellas Emilia Sjöstrand den fjärde svenskan, ute och inne, att hoppa över 14 meter i tresteg. Emilias segerresultat i tävlingen mätte 14.09 och hon är nu bara tre centimeter ifrån Camilla Johanssons 24 år gamla inomhusr…

LÄS MER