Annons

Annons

Svenskt rekord av Samuel Pihlström på 1500 meter

Samuel Pihlström 2442 Samuel Pihlström, arkivbild.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Samuel Pihlström imponerade stort när han på en gala i Ostrava satte nytt svenskt rekord på 1500 m - i säsongens första lopp. ”Jättekul med svenskt rekord!” säger Samuel som känner att det finns ännu mer i kroppen.

Säsongen har knappt börjat men redan har vi sett två svenska rekord av unga manliga löpare. Häromdagen Jonathan Grahn på 1 mile. Och nu slog Samuel Pihlström till på 1500 meter.

Samuel Pihlström kom till tävlingarna i Ostrava efter ett träningsläger i Sydafrika och visade direkt att träningen har fungerat bra. Hällelöparen, som i somras tog brons på U23-EM och för en vecka sedan prisades för årets prestation på Finnkampen under Friidrottsgalan, sänkte det svenska rekordet på 1500 meter till 3:35.47 som tvåa i loppet.

I ett lopp som inledningsvis var stökigt lyckades Samuel ta sig fram till en andraplats med 300 meter kvar. Portugisen Isaac Nader, som var tolva i sommarens VM-final, hade dragit ifrån det övriga fältet men Samuel var urstark det sista varvet och närmade sig. I mål stannade klockan på 3:34.23 för den segrande Nader med Samuel som tvåa i loppet. Samuels tid 3:35.47 är en förbättring av Kalle Berglunds svenska rekord från 2019 med över en sekund.

Hans eget personliga rekord inomhus krossades med inte mindre än sex och en halv sekund och han underskred även sitt personliga rekord utomhus från Finnkampen i somras på 3:36.06. Loppet var det snabbaste i världen i år och Samuel placerar sig just nu som tvåa på världsårsbästalistan. Han klarade även World Athletics tuffa kvalgräns till inomhus-VM som är satt till 3:36.00.

– Jättekul med svenskt rekord! Det kändes väldigt bra i dag även om loppet var lite stökigt i början. Jag fick jaga lite och känner att utan problemen i starten hade det kunnat gå ännu snabbare, säger en glad Samuel efter loppet.

– Jag kom hem från träningslägret i Sydafrika i lördags så jag har bara varit hemma och vänt. Det är alltid osäkert i början av säsongen så jag hade inga tidsmål inför utan ville bara placera mig så högt upp som möjligt. Det viktigaste för mig var att jag klarade kvalgränsen till EM i Rom redan nu. Att jag även klarade kvalgränsen till inomhus-VM är en bonus. Fortsätter det att kännas bra framöver så är jag gärna med på inomhus-VM också.

Henrik Larsson sänkte årsbästat till 6.59

Den andra svensken i Ostrava var Henrik Larsson från IF Göta Karlstad som sänkte sitt årsbästa på 60 meter till 6.59. I finalen slutade han trea efter japanen Yoshihide Kiryu från Japan som vann på 6.53 och tyske Joshua Hartmann som blev tvåa med 6.57. Henrik hade tidigare under eftermiddagen sprungit in på 6.60 i försöksloppet.

Henriks svenska rekord på distansen är från finalen på inomhus-EM i fjol där han blev trea på 6.53.

Se alla resultat från Ostrava här.

Relaterade nyheter

K Höjd 777 9231
Maja Nilsson öppnade säsongen med 1.90

I Kenyas huvudstad Nairobi inledde Örgrytes Maja Nilsson sin höjdhoppssäsong med att klara 1.90. Svenskan slutade tvåa i tävlingen som ingår i World Athletics Continental Tour Gold.

LÄS MER