Svenskt rekord på 5 kilometer av Jonas Glans: "Riktigt bra"

Jonas Glans 999 3551 Jonas Glans, arkivbild.

Jonas Glans imponerade stort när han blev VM-tia på 5 kilometer väg i Riga. Dessutom sänkte han det svenska rekordet på distansen med tio sekunder ned till 13:32. Carolina Wikström satte personligt rekord på halvmaraton med 1:10.56 när hon slutade 23:a.

För första gången arrangerades VM i halvmaraton, 5 kilometer och 1 mile på väg tillsammans och den första upplagan av det samlade mästerskapet avgjordes i Lettlands huvudstad Riga.

Jonas Glans berättade tidigare i veckan för friidrott.se att han framöver kommer att fokusera mer på landsvägslöpning och i Riga visade han att satsningen redan gett resultat.

På 5 kilometer var Jonas Glans ensam svensk deltagare i det 41 man stora startfältet och han placerade sig inledningsvis i mitten av fältet. Efter tre kilometer var Jonas uppe på tionde plats, elva sekunder bakom ledaren Yomif Kejelcha från Etiopien.

Jonas tappade ytterligare elva sekunder till den fjärde kilometern och låg då på elfte plats precis bakom norrmannen Magnus Tuv Myhre. Den avslutande kilometern var snabb både för Jonas och täten där det blev dubbelt Etiopien längst fram med Hagos Gebrhiwet som guldmedaljör på 12:59, tre sekunder före Kejelcha. Jonas avslutade urstarkt med en sista kilometer på 2:41 och kom in i mål som tia på det nya svenska rekordet 13:32, en sänkning av David Nilssons tidigare rekord med tio sekunder.

– Loppet var jobbigt som vanligt men det var fint att springa om världslöpare. Det kändes hyfsat behärskat och slutade med ett svenskt rekord. I starten var det uppförsbacke och blåste mycket vilket gjorde att inledningen inte blev så snabb som jag trodde den skulle bli. Jag blev förvånad när jag sprang om bra löpare och kände mig starkare än dem. Från tre kilometer så tappade jag inte mer än en eller två placeringar som mest så det var riktigt bra, säger Jonas till landslagsledare Lorenzo Nesi efter loppet.

Loppet avslutades med ett långt upplopp där Jonas var stark på slutet vilket bidrog till att han kunde hålla tiondeplatsen.

– Jag vet att de här upploppen brukar vara långa så det gäller att ha is i magen och det var först med 70 meter kvar som jag vågade sprinta så gott jag kan.

Jonas Glans har nu svenskt rekord både på 5 och 10 kilometer väg.

Personligt rekord för Wikström efter stark avslutning

För Carolina Wikström var VM i halvmaraton ett steg i uppladdningen inför Valencia Marathon i december där hon satsar på att kvala till OS i Paris.

Carolina, som i år har satt personliga rekord på flera av de kortare distanserna, följde inte med i rusningen inledningsvis utan placerade sig den andra klungan. Svenskan passerade fem kilometer på 16:51 som 32:a och hon höll den placeringen även vid passering tio kilometer.

Mellan 15 och 20 kilometer gick Carolina riktigt starkt och klättrade upp till 24:e plats. På den avslutande dryga kilometern plockade hon ytterligare en placering och gick i mål som 23:a på det nya personliga rekordet 1:10:56. Hennes tidigare snabbaste tid på distansen var 1:11:01.

Vann gjorde den regerande olympiska mästarinnan på maraton Peres Jepchirchir från Kenya som tog sitt andra raka VM guld på halvmaraton. Segertiden skrevs till 1:07:25.

Även Sarah Lahti fanns med i loppet men efter att hon öppnat snabbt och gått med tätklungan tvingades hon bryta efter drygt 15 kilometer.

I herrarnas lopp på samma distans slutade Mohammadreza Abootorabi 66:a på 1:04:54, drygt två minuter bakom hans personliga rekord. Även på herrsidan blev det kenyansk seger genom Sabastian Sawe som vann på 59:10.